Logo bredavandaag.nl
Het opzetten van de kerstboom op de Grote Markt
Het opzetten van de kerstboom op de Grote Markt

Kerstman op pakjesavond voet tussen de deur (video)

  Cultuur

CENTRUM - Op vijf december, de dag waarop menig Nederlander pakjesavond viert, heeft in Breda de Kerstman al een voet tussen de deur. Op de Grote Markt wordt het symbool van de concurrent van de Goedheiligman alvast opgetrokken. De grote kerstboom lijkt het traditionele feest steeds vroeger te verdringen.


In de binnenstad loopt, ondanks het slechte weer, een menigte de laatste inkopen te doen voor de sinterklaasviering van vanavond. Over het plein ronkt het geluid van een kettingzaag, terwijl op de achtergrond een vrachtwagen wordt verlost van zijn lading met kerstbomen.

Al deze bomen vormen dadelijk een grote boom en dat is gelijk het startsignaal voor het naderende kerstfeest. Niet iedereen vindt het een goed idee de boom op vijf december te plaatsen. Zo heeft Erik Marijnissen een duidelijke boodschap.

“Op deze manier wordt het sinterklaasfeest helemaal om zeep geholpen. Er liggen al maanden lang kerstballen in de etalages. Kunnen ze niet wachten tot maandag”, zegt Marijnissen met een volle tas sinterklaasinpakpapier in zijn handen.

Ook twee oudere stellen kunnen weinig waardering opbrengen voor de vroege komst van de kerstboom. Maar niet iedereen vindt het een slecht idee. Sommige vinden het het juist leuk voor de sfeer in de stad.

“Wij vieren sowieso Sinterklaas en zo’n kerstboom maakt het heel gezellig”, zegt een voorbijganger die gehaast nog een paar cadeau’s moet kopen.

Intussen schieten de werklui aardig op met de opbouw van de constructie. In rap tempo worden de losse delen toegevoegd tot een groot geheel. Morgen moet het werk zijn afgerond.

Als Sinterklaas maandag al weer aardig op weg is richting Spanje en ergens vaart ter hoogte van Noord-Portugal, wordt in Breda de kerstboom verlicht. Het volgende festijn staat alweer voor de deur, nog voordat het ene is afgesloten.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief