Logo bredavandaag.nl
Tom Pintens, te zien, samen met andere concertfoto's vanaf 15 november in Velvet. foto Marianne van Meel.
Tom Pintens, te zien, samen met andere concertfoto's vanaf 15 november in Velvet. foto Marianne van Meel.

De twee passies van Marianne van Meel

  Cultuur

BREDA – Fotograferen is niet zakelijk vastleggen van wat je ziet gebeuren voor je lens. Tenminste, niet voor de Bredase fotografe Marianne van Meel. Zij combineert haar liefde voor muziek met fotografie. Vanaf zondag te zien in Velvet.


“Ik ben altijd al enorme muziekliefhebber geweest en had fotografie als hobby. Het leek me fantastisch die twee passies te combineren”, vertelt Van Meel (41). "Ik heb uiteindelijk geïnvesteerd in een goede camera met een paar goede lenzen om mijn doel te verwezenlijken: het vastleggen van de emotie en de sfeer van een optreden.”

De Bredase stapte de afgelopen twee jaar geregeld in de auto, op weg naar festivals in het land. Zo bezocht ze Pinkpop, Bospop, Metropolis, Paaspop en natuurlijk Breda Barst. “Afgelopen festivalseizoen was ik bijna elk weekend wel op pad.”

Soms was dat best spannend. “Het gaf me een enorme kick om de eerste keer op Pinkpop te fotograferen, om daar in de fotopit tussen al die andere fotografen te staan. Je hebt maar twee of drie nummers de tijd en er mag zeker niet geflitst worden.” Het zijn wel momenten die haar bij blijven. “Nog steeds als ik bepaalde nummers van Editors of The Hives hoor denk dat aan dat moment dat ik daar voor de eerste keer stond. Echt zo'n wow-moment!”

Al mag ze meestal maar drie nummers fotograferen, dat betekent niet dat ze daarna ook meteen weg is. “Toen ik voor de eerste keer Kyteman and his HipHop Orchecstra zag optreden tijdens Paaspop 2009, kreeg ik echt kippevel. Na de drie nummers ben ik in het publiek gaan staan en heb werkelijk staan genieten. Dit geld ook voor Snowpatrol, de afsluiter op Pinkpop dit jaar.
Ben ik ook weer tussen het publiek gaan en heb het allemaal tot me door laten dringen. De band, de muziek en de sfeer en energie van al die uitbundige mensen. Heerlijk om daar deel van uit te mogen maken.”

Inmiddels slijt ze haar werk geregeld aan muziekblad Revolver en fotografeert ze in opdracht van bands. In de nieuwste editie van Revolver staat een dubbele pagina met een foto en stukje over de Nits.

In Velvet is vanaf zondag het resultaat van haar tour door Nederland te zien, afgedrukt op 30x45 cm. Meer dan dertig foto’s hangen er. Onder meer van de Editors, Franz Ferdinand, Snow Patrol, Roisin Murphy, de Staat, Krezip, en Anouk.
De expositie is te zien tot januari.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief