Logo bredavandaag.nl
De Baron van 't Ginneken ontving zondag 15 november 2009 de Prinsen uit de rest van Breda. foto Jorgen Janssens
De Baron van 't Ginneken ontving zondag 15 november 2009 de Prinsen uit de rest van Breda. foto Jorgen Janssens
carnaval

Heuse carnavalstop in het Ginneken

  Cultuur

BREDA – Voor degene die niet precies weet hoeveel prinsen in Breda tijdens carnaval de scepter zwaaien, was het zondag een uitgelezen mogelijkheid de boel op een rijtje te zetten. Op de dorpsprinsen na waren ze allemaal aanwezig tijdens de presentatie van de Baron van het Ginneken.


De Ginnekenmarkt heeft drie uitvalswegen en van alle kanten werd het dorpsplein bestormd door de ene na de andere prins met zijn gevolg. Een kakofonie aan carnavalsmuziek overstemde deze middag de verzamelplaats.

Het werd een gezellige gecontroleerde chaos, zoals het een goed carnavalsfeest betaamt. Tussen het rumoer door werden de prinsen een voor een voorgesteld aan het aanwezige publiek: de diehard carnavalsvierder.

De prins uit Princenhage, tijdens carnaval omgedoopt tot prins van het ’t Aogje, arriveerde als eerste. Kort daarop volgde de prins uit Giegeldonk, ofwel de Haagse Beemden. De prins van het Kielegat Dionysos maakte het stel compleet.

Nu was het wachten op de presentatie van de Baron van het Ginneken. Hij deed de carnavalsnaam van het stadsdeel het Ginneken eer aan en kwam dan ook op ‘ ’t Lestogenblik’.

Voordat iedereen na de presentatie het feestgedruis voortzette wilde de nieuwbakken Baron nog even de aandacht. “Drie oud-baronnen zijn kort achter elkaar overleden en daar wil ik serieus bij stilstaan. Niet door een minuut stilte, maar een minuut stevig applaus”, zei hij in alle ernst.

De jolige sfeer maakte even plaats voor een ingetogen moment. “Ik weet zeker dat ze met zijn drieën op wolkske mee zitten te kijken”, riep de presentator van deze middag en wist hiermee de carnavalsvierders weer snel bij zinnen te krijgen, waarop iedereen de polonaise hervatte.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief