Logo bredavandaag.nl
Sinterklaas komt aan in de Nieuwe Haven van Breda foto Arne van Alten
Sinterklaas komt aan in de Nieuwe Haven van Breda foto Arne van Alten

Sinterklaas pakt uit bij intocht

  Cultuur

BREDA - Sinterklaas pakt zaterdag meteen uit bij zijn aankomst in de Bredase Haven. Het eerste cadeau wat hij de mensen in Breda schenkt is het prachtige weer. Het lijkt alsof hij in het kielzog van zijn stoomboot de zon uit Spanje meeneemt.


Het ziet er somber uit vanochtend. Donkere wolken pakken zich samen boven de daken van de stad. Dezelfde daken waar straks de Zwarte Pieten over struinen om via de schoorstenen presentjes in de schoenen van de kinderen te stoppen.

Maar hoe dichter de goedheiligman nadert, hoe beter het weer en de sfeer. Het centrum stroomt vanaf 13.00 uur dan ook snel vol. Steeds meer kinderen en ouders verzamelen zich langs de kades van de Nieuwe Haven.

Angel en Melanie zitten met zijn tweetjes verkleed als Piet op de rand van de brug. De zon schijnt op de vrolijke gezichten. Alleen Melanie lijkt ietwat gespannen door de komst van de Sint en zijn gevolg.

De Gebroeders Ko zwepen tijdens het wachten de kinderen op. De twee artiesten springen van de ene kant van het podium naar de andere en de kinderen doen naar hartenlust mee. Voor degene die van zoveel activiteit zin heeft in wat lekkers kan terecht voor een heus broodje speculaas.

De Zwarte Pieten die de Sint vooruitgingen bemannen de straten in de binnenstad. Met hun acrobatische toeren trekken ze de aandacht van menig kind. De meesten lachen, maar sommigen kijken verlegen of wat angstig uit hun ogen naar de grote drukdoende zwarte mannen.

In de verte klinkt plotseling het blazen van een scheepshoorn die de aankomst van Sinterklaas aankondigt. Pieten in een kleiner bootje strooien handenvol met pepernoten en ander snoepgoed. De kinderen zwaaien met hun armen tot ze niet meer kunnen.

Sint Nicolaas staat op de voorplecht van zijn schip en neemt het gezang en gegroet vrolijk in ontvangst. Het liedje 'Hoor de wind waait door de bomen' wordt niet gezongen, maar de soms heftige windvlagen die over het water razen doen daar wel aan denken. Sinterklaas moet nog oppassen dat hij zijn mijter niet verliest.

Tussen de Zwarte Pieten met hoelahoepen, skeelers en eenwielers lopen zelfs een punkpiet en rastafaripiet. De moderne versies blijken de leden van de Pieten Boyband. Zij sluiten de intocht aan de haven af. Inmiddels bestijgt de goedheiligman het podium en wordt welkom geheten door de burgemeester.

"Wie heeft er zin in feest", schreeuwt de hoogbejaarde man door de microfoon. Alle kinderen roepen met een langgerekt jaaaaaa in koor terug. Voordat de Sint samen met zijn paard Americo de tocht door de binnenstad aanvangt, loopt hij nog even langs de hekken om de handen te schudden.

Het witte paard trappelt van ongeduld en de 15.000 aanwezige mensen volgen de route van de Sint of gaan huiswaarts. Iets waar de kinderen nauwelijks op kunnen wachten, want het eerste echte cadeautje moet nog komen. Thuis staat de schoen met wortel en rijm al klaar.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief