Logo bredavandaag.nl
Cultuurnacht in Podium Bloos. foto Erik Eggens
Cultuurnacht in Podium Bloos. foto Erik Eggens

Ondergeschoven kindje Belcrum nu 'toplocatie' (video)

  Cultuur

BELCRUM - "Vorig jaar was de Belcrum een enigszins ondergeschoven kindje, tijdens de tweede editie van de Cultuurnacht staat het helemaal vol met bezoekers." Ine van der Riet van theater Tiuri aan de Speelhuislaan is tevreden.


Heen door de tunnel van het station, kunstwerk van Peter Struycken, valt er nog weinig te beleven. Mannen in witte pakken zijn er de tl-verlichting aan het beplakken. Treinreizigers lopen er achteloos doorheen.

“Drie voorstellingen die helemaal ‘uitverkocht’ zijn”, zegt Ine van der Riet van Tiuri. Een groep verstandelijk gehandicapten stelt het publiek een tiental scènes voor. De acteurs vinden het duidelijk spannend achter de coulissen. “We zijn nu bij deze scene, daar mag ik straks op het podium”, vertelt een van hen die al met de rekwisieten in de hand staat.

Tiuri werd gevraagd een leuk toneelstuk in elkaar te zetten voor de Cultuurnacht, uiteraard met Echooo als rode draad. De sketches die de groep nu opvoert, vloeiden onder meer voort uit inbreng van de leden zelf. Die inbreng zorgt er in ieder geval voor dat buiten bij het veel te kleine zaaltje, waarover theater Tiuri beschikt, drie keer een dikke rij staat, tot helemaal buiten.

Vijf meter ernaast, bij Podium Bloos, gebeurt iets heel anders. De vijf dames van Wild Vlees hebben daar, slechts één opvoering lang, het podium tot hun beschikking. Niet settelen en baby’s maken, maar wilde seks, veel piemels en meer van dat soort onderwerpen is hun boodschap. Ze hebben zelfs een pact gesloten met z’n vijven. In de groep bevindt zich echter een rebel. Zij wil wel zwanger worden, en denkt ook dat ze zwanger is.

Het komt er uiteindelijk op neer dat de vrouwen hierdoor een collectieve zelfmoord willen plegen, augustus is de maand om dat te doen. Onder veel dansen, zuipen en met elkaar zoenen gebeurt dat uiteindelijk niet. “We wilden eigenlijk laten zien trouwen en baby’s maken niet alles is, maar ook juist weer wel”, vertelt een lid van de groep.

Terug door het station gebeurt er in de tunnel toch wel wat. De lichten hebben andere kleuren gekregen, er lijkt meer structuur te ontstaan. “Het gewissel van de kleuren moet eindelijk de gewenste volgorde opleveren” meldt een medewerker. “Dan hangen de juiste lichten bij dezelfde kleuren van de tunnel. Een beetje aandacht voor een tunnel die waarschijnlijk, door de bouw van het nieuwe station, sneuvelt.” Zo te zien hebben de witte pakken dan nog een lange weg te gaan.

Meer verslagen, foto's en video's:
www.bredavandaag.nl/cultuurnachtFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief