Logo bredavandaag.nl

Internationaal Film Festival Breda: de hoogtepunten

  Cultuur

CENTRUM – Woensdag 24 maart begint het Internationaal Film Festival Breda (IFFB). Vijf dagen lang kunnen bezoekers terecht voor films, workshops of lezingen. Hierbij een overzicht van enkele hoogtepunten rondom de tweede editie van het IFFB.


Films
Tijdens het festival worden 80 speelfilms en 120 shorts (korte films) vertoond. Het complete programma staat op de website van IFFB.

De tien favoriete films van gastcurator Alain Fleischer worden tijdens het IFFB vertoond. Een van die films is Metropolis, uit 1927. De Nederlandse premiere van de gerestaureerde versie van deze film is op zondag 28 maart om 10.00 uur tijdens IFFB.

Grand Opening & Beatles Night
De openingsfilm van dit jaar is Nowhere Boy van Sam Taylor-Wood. De film gaat over John Lennon in zijn jonge jaren. Op woensdag 24 maart om 20.30 uur zal deze film in alle zalen van de Mustsee bioscoop in Breda te zien zijn.

Donderdagavond 25 maart vindt er in Breda in Gebouw C een Beatles Night plaats. Dit initiatief is een samenwerking tussen International Film Festival Breda en de horeca van Breda. Tijdens deze avond worden unieke Beatlebeelden vertoond en is er natuurlijk Beatlesmuziek. Verder organiseert de horeca van Breda deze avond vanaf 21.00 uur een kroegentocht langs cafés met Beatles coverbands.

Prijzen
Tijdens het IFFB worden verschillende prijzen uitgereikt. Acht films van debuterende regisseurs komen in aanmerking voor de Dioraphte Stimuleringsprijs. Het gaat om 8 europese regisseurs die met hun debuut- of tweede film meedoen. Deze films zijn alleen te zien tijdens het festival en komen niet uit in de Nederlandse theaters.

In The Best International Short competitie wordt de beste korte film gekozen. De NPS Early Bird competitie is een competitie voor jonge innovatieve filmmakers. Het gaat om een grote belofte voor de toekomst met een eigenzinnige blik vooruit. Tot slot is er nog de HEJA Publieksprijs, de prijs voor de film die bij bezoekers het beste in de smaak is gevallen.

Marathon De Troon
De eerste drie delen van De Troon van Erik de Bruyn zijn al op televisie uitgezonden. International Film Festival Breda geeft haar publiek zaterdag 27 maart vanaf 09.30 uur als eerste de kans om te zien hoe de serie afloopt, of voor wie deze serie tot nu toe heeft gemist, de hele serie in één keer te zien.

Interviews
Tijdens het IFFB beantwoorden regisseurs en filmmakers vragen van interviewers, maar ook van het publiek. Na afloop van de film zullen de makers hun vragen beantwoorden over de film die ze zelf gemaakt hebben. Er zullen tijdens het IFFB ongeveer 20 Q & A’s (Questions & Answers) gehouden worden.
Er is o.a. een Q&A met de cast en crew van televisieprogramma de Troon op zaterdag na de vertoning van de televisieserie om 16.45 uur.

Naast de geplande Q & A's zijn er ook nog andere interviews. Frank Lammers interviewt regisseur Mark de Cloe over zijn film Shocking Blue op donderdagavond om 20.30 uur. Op donderdag geeft gastcurator Alain Fleischer een interview om 19.00 uur.

Red Riding Trilogy
De complete televisieserie Red Riding Trilogy wordt vertoond. De verfilming van de boeken van David Peace is in Nederland alleen tijdens het IFFB op het witte doek te zien. Vanaf donderdagavond wordt elke avond om 22.00 uur een deel vertoond en op zondag zijn vanaf 13.15 uur alle delen te zien.

48th Hour Film Project
Tijdens het 48th Hour Film Project krijgen teams 48 uur de tijd om hun eigen film te maken met een verplicht karakter en genre. De films worden beoordeeld door een vakjury met o.a. actrice Monic Hendrickx en filmmaker Mark de Cloe. Zondag 28 maart om 17.00 uur is de officiële prijsuitreiking. Vanaf 12.00 uur worden de deelnemende films vertoond.

Kaartjes voor voorstellingen van het IFFB kunnen worden gekocht aan de kassa van MustSee bioscoop Breda, of op de website van de bioscoop. Het is ook mogelijk om kaarten te reserveren.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief