Logo bredavandaag.nl
Breda was zondag een grote Oranjemassa. foto Wijnand Nijs
Breda was zondag een grote Oranjemassa. foto Wijnand Nijs
evenementen

Nieuwe regels voor evenementensubsidie

  Cultuur

BREDA – De gemeente werkt aan nieuwe criteria voor evenementen die in aanmerking willen komen voor subsidie. Transparant en een eerlijk verdeling zijn daarbij het uitgangspunt. Ook vormt de gemeente een nieuwe adviescommissie voor evenementen.


Voor volgend jaar heeft het college de totale subsidie voor evenementen vastgesteld op 750-duizend euro. Dat is 150-duizend meer dan dit jaar, waarvan het grootste gedeelte al is uitgegeven. De huidige verdeling van het geld is volgens de gemeente nu nog ‘historisch zo bepaald’.

Zo krijgen de Bredase Carnavals Viering, Breda Hippique en het Jazz Festival alle drie 75-duizend euro per jaar. Een evenement als Palm Parkies krijgt per jaar in totaal 15-duizend euro. ‘Dat zou wel eens anders kunnen worden, maar dat is nu nog wat voorbarig’, zegt een woordvoerster van de gemeente. Wanneer de criteria gaan gelden, is nog niet bekend. “Aan die criteria wordt nu hard gewerkt.”

Al staan de criteria nog niet vast, een aantal randvoorwaarden is wel duidelijk. Zo moeten evenementen bijdragen aan het positieve imago van de stad, de Bredase economie een duwtje in de rug geven en de participatie van de Breda burgers en bezoekers stimuleren.

Naast de nieuwe criteria komt er een nieuwe adviescommissie die bepaalt welk evenement subsidie krijgt. “Nu wordt dat nog gedaan door de evenementencoördinator en de wethouder”, zegt de woordvoerster. “De uitgaven bij evenementensubsidie moeten zo transparant en eerlijk mogelijk.”

Na een evenement doet de gemeente in samenwerking met de NHTV onderzoek naar de invloed er van. Dat gebeurde al eens bij het Jazz festival 2009. Daaruit bleek dat het festival 13 miljoen aan extra inkomsten genereerde. “De uitkomsten van het onderzoek worden uiteraard meegenomen naar de subsidie voor het jaar daarop.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief