Meest gestelde vragen over vrijdag de dertiende

Cultuur

BREDA - Mensen met paraskevidekatriafobie hebben het zwaar vandaag. Deze fobie is gebaseerd op drie Griekse woorden: 'paraskevi', 'dekatria' en 'fobie'. Ofwel: ‘vrijdag’, ‘dertien’ en ‘angst’. Jawel, het is weer vrijdag de dertiende.

Waar komt de angst vandaan?
Een van de verklaringen is dat vrijdag als ongeluksdag wordt gezien, omdat Jezus op die dag werd gekruisigd. Als die dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal dertien is het natuurlijk helemaal foute boel. In Europa en Amerika wordt dertien als ongeluksgetal ervaren, omdat het 1 + 12 is. Twaalf wordt beschouwd als het getal van perfectie. Meer dan perfect brengt ongeluk. Zo is er in het Nieuwe Testament sprake van twaalf apostelen. Bij het Laatste Avondmaal was Judas de dertiende aanwezige. Hij was degene die Jezus later verraadde.

Wat zijn de gevolgen?
In de Verenigde Staten verzuimen op deze dag meer mensen hun werk dan op andere vrijdagen. Tevens worden zakelijke transacties uitgesteld.

Hotels hebben soms geen kamer 13, sommige gebouwen hebben geen dertiende verdieping, in de autosport wordt geen startnummer 13 toegekend en in Parijs ligt een straat waarbij nummer dertien is overgeslagen.

Hoe vaak komt vrijdag de dertiende voor?
In een periode van 400 jaar valt de dertiende 688 keer op een vrijdag. Dat is meer dan op andere dagen.

Is het niet gewoon onzin?
Ja. Het is bijgeloof. Bijgeloof is een irrationeel geloof in bovennatuurlijke krachten, die vaak te maken hebben met het verwerven van geluk en het afweren van ongeluk. Het bijgeloof is meestal gebaseerd is op vertrouwen in toeval en in andere valse opvattingen over oorzaak en gevolg.