Logo bredavandaag.nl
foto Merlijn Doomernik
foto Merlijn Doomernik

Cultuurnachtserie: Maurice Seleky

  Cultuur

CENTRUM – Op 21 januari 2011 wordt de derde editie van de Cultuurnacht georganiseerd. Thema dit jaar is ‘geheimzinnig’. Net als voorgaande jaren worden de Bredase cultuurprijzen uitgereikt. BredaVandaag.nl interviewt de genomineerden. In deze aflevering: Maurice Seleky.


Naar aanleiding van zijn roman ‘Ego Faber’ is Maurice Seleky (28) genomineerd voor de BoArte Cultuurprijs. Seleky vertelt trots: “Ik ben zeer vereerd met deze nominatie. Het is de eerste keer dat ik een prijs met mijn boek kan winnen. De nominatie betekent voor mij extra veel omdat het een Bredase prijs is, tenslotte ben ik opgegroeid in Breda.”

De jonge schrijver woont inmiddels in Amsterdam. Hij is jurist, communicatieadviseur en presentator. Als zijn volle agenda het toelaat gaat hij naar terug naar Breda. “Mijn ouders wonen nog wel in Breda. Als ik daar ben, voelt het gelijk weer vertrouwd, ik heb een hele fijne jeugd gehad in de Brabantse stad.”

Van de Cultuurnacht had de schrijver nog niet eerder gehoord. “Je hebt nu meer culturele initiatieven dan vroeger in Breda. Zoals bijvoorbeeld het filmfestival en het international literatuurfestival Breda. Ik vind het goed dat de stad zich op deze manier internationaal en cultureel op de kaart zet”, aldus Seleky. “Zelf ben ik ook met de Cultuurnacht in de stad. Ik ga voorlezen uit mijn boek.”

“In het boek spelen twee scènes zich af in een stad in het zuiden van Nederland. Ook al staat het er niet letterlijk, deze stad lijkt ontzettend veel op Breda.” Of het boek ook beter is verkocht in Breda is niet bekend bij de auteur. Seleky zegt: “We hebben er wel voor gekozen om twee boekpresentaties te houden, eentje in Amsterdam en eentje in Breda. Dat is misschien ook wel een reden dat ik nu in Breda voor deze prijs ben genomineerd.”

De bezuinigingsplannen van het kabinet omtrent cultuur, betreurt de schrijver. “Ik snap dat er bezuinigd moet worden, maar cultuur is een motor voor innovatie, creativiteit en kennisoverdracht. Als Nederland een hoogwaardige kenniseconomie wil worden, dan is cultuur van fundamenteel belang”, aldus de schrijver.

Inmiddels is Seleky ook bezig met een plan voor een tweede boek. “Ik wil in 2011 beginnen met schrijven. Het onderwerp van dit boek houd ik nog even geheim, in lijn met het thema van de Bredase Cultuurnacht.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief