Logo bredavandaag.nl

Maria Goos ontvangt Gemeente Breda Oeuvreprijs

  Cultuur

CENTRUM - Schrijfster en regisseur Maria Goos heeft vrijdagavond in Mezz de Breda Oeuvre prijs ontvangen. Ze ontving de prijs bij de opening van de Cultuurnacht vanwege haar grote bijdrage aan de artistieke en culturele uitstraling van de stad.


De Gemeente Breda Oeuvreprijs kent geen nominaties, maar wordt direct toegekend. Goos ontving een bronzen sculptuur en een geldbedrag van €7500.

Dat ze aan de criteria aan voldeed, stond voor de jury buiten kijf. Ze is een kunstenaar met een gevestigde professionele carrière en een aansprekend en gezaghebbend oeuvre, zo stelt de jury. Ze schrijft, of beter, vertelt al sinds haar jeugd allerlei verhalen en regisseert verschillende stukken voor diverse theatergezelschappen en televisie.

Wethouder Cultuur Wilbert Willems: “Breda is vooral een stad van beeldcultuur en erfgoed. Ook daar hebben we in het toekennen van de Oeuvreprijs weer rekening mee gehouden. We hebben een kunstenares gevonden die zich vooral bezighoudt met het maken van toneel-, film- en tv-producties. Ik ben er trots op dat zij afkomstig is uit Breda en onmiskenbaar een grote bijdrage levert aan de artistieke en culturele uitstraling van onze stad.“

Niet alleen het feit dat Maria Goos zelf afkomstig is uit Breda gaf aanleiding tot het verlenen van de Gemeente Breda Oeuvreprijs 2011. Ook haar werk, zoals het vierluik De geschiedenis van de familie Avenier, dat vertelt over een Brabantse arbeidersfamilie uit 1956, en de intieme en persoonlijke voorstelling SMOEDER verraden haar Bredase roots.

Bekend bij het grote publiek werd Maria Goos met series als Pleidooi en Oud Geld. Haar theaterstukken Nu even Niet, Nu even Wel , De Familie Avenier, SMOEDER en DOEK! trekken keer op keer volle zalen. Beroemd werd ze met Cloaca dat zowel als theaterstuk en als film internationaal grote successen boekt. In Buenos Aires alleen al trok Baraka, zoals Cloaca in het Spaans is vertaald, meer dan 200.000 bezoekers. Een theaterstuk over mannenvriendschap waarmee Goos laat zien hoe haar teksten de juiste snaar weten te raken door alle culturen heen. Voor haar werk ontving Maria Goos al eerder diverse prijzen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief