Logo bredavandaag.nl
foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Culturele instellingen kunnen zonder gemeente verder

  Cultuur

CENTRUM – De Nieuwe Veste, de Bibliotheek Breda en op termijn ook het Breda’s Museum kunnen zelfstandig worden. De gemeente wil zich meer toeleggen op regisserende taken. Ook moeten de instellingen het doen met 1,3 miljoen euro minder subsidie.


Dat staat in een haalbaarheidsonderzoek dat de gemeente heeft laten doen naar het eventueel afstoten van de (culturele) instellingen. Nu maken de drie instellingen nog deel uit van de gemeente. Het onderzoek concludeert dat verzelfstandiging mogelijk is, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Zo moeten de instellingen worden ondergebracht in een nieuwe stichting met een Raad van Toezicht. Gertjan Endedijk, oud-lid van de Directieraad van de gemeente, geldt als de beoogd directeur. Het personeel werkt niet meer voor de gemeente, maar voor de stichting.

Vanaf 2012 moet de stichting het doen met 1,3 miljoen euro subsidie minder. Vanaf 2020 gaat van die tien miljoen euro jaarlijkse subsidie in totaal nog eens 1.43 miljoen euro af. Gedwongen ontslagen vallen volgens de gemeente dan ook niet uit te sluiten. Mocht er mensen gedwongen de deur worden gewezen, dan zijn de kosten voor die procedure van de gemeente.

Overige kosten en eventuele exploitatietekorten zijn in de toekomst wel geheel voor rekening van de stichting. De gebouwen blijven, met uitzondering van een aantal decentrale locaties, in eigendom van de gemeente. De overige locaties huurt de stichting van de gemeente.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief