Het beeld de Schaatsenrijder op de hoek van de Doornboslaan is sinds enkele dagen vrolijk aangekleed met een breiwerkje. foto Saskia te Koppele
Het beeld de Schaatsenrijder op de hoek van de Doornboslaan is sinds enkele dagen vrolijk aangekleed met een breiwerkje. foto Saskia te Koppele

Wildbreiers slaan toe in Breda

Cultuur

BREDA - Terwijl de temperatuur al is opgelopen richting dertig graden, heeft standbeeld de 'Schaatsenrijder' een lekkere warme muts en dito schaatsbroek aan. Een staaltje wildbreien in Breda. Of moeten we zeggen: Breida.

Het is een kleurrijk geheel. De schaatsbroek lijkt wel een lolly. Geel-rood-oranje-paars. En z'n muts in dezelfde tinten, net als de armwarmers. Het staat hem goed en je kunt zien dat de breiers er werk van hebben gemaakt. Het past behoorlijk, alleen zakt zijn broek een beetje over zijn kont, maar dat mag de pret niet drukken.

Voorbijrijdende automobilisten en fietsers wenden hun blik even verbaasd in de richting van het beeld van Piet Esser. En krijgen een glimlach op hun gezicht. En dat is precies de bedoeling, zo vertelt de verzamelsite van wildbreiers in Nederland, wildbreien.nl. Wildbreien is volgens de site 'de wereld vrolijker maken', 'onbekende mensen een glimlach bezorgen', 'een vorm van street art', 'creatief & inspirerend.'

Volgens de site is het in 2005 ontstaan in het Amerikaanse Houston, waar de groep 'Knitta' begon van knit graffiti. Kunstenaars wilden daar de wereld opvrolijken met breiwerkjes rond lantaarnpalen, handvatten, elektriciteitsmasten en andere openbare objecten. Sindsdien heeft deze vorm van openbare kunst zich over de wereld verspreid. In Nederland zijn pas enkele gevallen bekend.

Marlies Evekink van Stokjes en Steekjes is niet verbaasd. Toch heeft de breispecialiste niks te maken met deze actie. "Ik heb een paar maanden geleden wel een oproepje gedaan nadat Francine Oomen haar boek 'Hoe overleef ik wildbreien' had uitgebracht'. Ik heb daar geen reacties op gehad."

Evekink greep het boek aan om het breien te promoten. "Dat is nodig, want het is een beetje aan het uitsterven. Op school leren ze het niet meer."