Massale aandacht voor Bredase docu over oud-SS’ers

Cultuur

BREDA – De documentaire Zwarte Soldaten van de Bredase documentairemaker Joost Seelen maakt veel los op internet en in de media. Zwarte Soldaten gaat over Nederlanders die tijdens de oorlog vrijwillig toetraden tot de Waffen-SS. Maandagavond bekeken meer dan 400-duizend mensen de documentaire. “Het is echt onvoorstelbaar.”

Ruim 400-duizend kijkers schakelden maandagavond rond 23.00 uur in op NCRV’S Dokument, waarop Zwarte Soldaten werd uitgezonden.

“Fantastisch en dat op zo’n tijdstip. Ik zou erg naïef zijn geweest als ik dacht dat het onderwerp niets teweeg zou brengen, maar zoveel had ik niet verwacht. Buiten dat eiste het nieuws rond Bin Laden ook veel aandacht. Anders zaten we wel boven de 500-duizend kijkers”, zegt Seelen.

De film toont Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS. De documentairemaker slaagde erin zes van deze fanatieke SS-ers voor de camera te krijgen.

De landelijke pers dook en masse op de spraakmakende documentaire. Maar dat is niet het meest in het oogspringend. Ook dinsdag, de dag na de uitzending, wordt op blogs, twitter en forums flink gediscussieerd.

“Het blijkt dat de leeftijd van de kijkers lag tussen de 35 en 49 jaar. Heel opmerkelijk. Dan gaat het dus niet om ouderen en bejaarden. Daarnaast is er ook veel aandacht via sociale media zoals twitter. Dan merk je dat het leeft onder de jongeren. Zelfs Ali B schijnt een tweet te hebben gestuurd”, meent Seelen.

Als verklaring ziet de documentairemaker dat de Tweede Wereldoorlog nog steeds geldt als moreel ijkpunt. Vroeger lag de bijbel klaar om het eigen moraal aan te spiegelen, denkt Seelen. “De Tweede Wereldoorlog is nog steeds het grote kwaad. Ook voor jongeren. Het was de laatste grote gebeurtenis waarin de mens echt moest kiezen.”

Veel reacties op de oud-SS’ers zijn vol ongeloof. De Bredase filmmaker wilde zelf geen waardeoordeel geven met het maken van Zwarte Soldaten. Geen keuze tussen goed of kwaad, maar eerder achter de beweegredenen komen van de personages. “Veel mensen vinden het een verontrustende film. Maar het is te gemakkelijk om het goed of fout te vinden. Het effect is denk in eerste instantie dat kijkers goed beseffen dat zo iemand zomaar je buurman of je opa kan zijn. De tweede stap is dat je zelf gaat nadenken over hoe je zelf zou zijn onder bepaalde omstandigheden.”