Logo bredavandaag.nl
Painfull Paintings. foto Zuidenwind
Painfull Paintings. foto Zuidenwind

Bredase film in première tijdens IDFA

  Cultuur

BREDA/AMSTERDAM - De door het Bredaas filmproductiebedrijf Zuidenwind geproduceerde film Painful Painting gaat zaterdag in première tijdens de IDFA.


Painful Painting is de enige Nederlandse film in de internationale competitie voor mid-length documentary op IDFA 2011. Daarin doen films tot 60 minuten mee.

De film is geregisseerd door Catherine van Campen, die eerder internationaal bekroonde documentaires als Anne Vliegt, Eeuwige Moes en Drona en ik afleverde.

Painful Painting is een documentaire over de controversiële Nederlandse schilder Ronald Ophuis. Zijn schilderijen met heftige taferelen van seksueel misbruik, executies en oorlog zijn doelbewust onverbloemd en onderzoeken op confronterende wijze onze beladen relatie met geweld: hoe verhouden wij ons daartoe en hoe kunnen wij daar nog persoonlijk door geraakt worden nu zoveel bruutheid ons dagelijks via de media bereikt?

In de film portretteert de kunstenaar de zeer gewelddadige spelletjes die kindsoldaten in Sierra Leone tijdens de recente burgeroorlog met vrouwelijke gevangenen speelden. Na een bezoek aan Afrika ensceneerde hij met behulp van acteurs, enkele van die extreme scènes vervolgens opnieuw in zijn atelier, om deze taferelen uiteindelijk op groot formaat doek te schilderen.

Regisseur Catherine van Campen belicht de bijzondere werkmethode van Ophuis en de gespannen relatie tussen kunst en werkelijkheid in zijn werk. “Zonder daarbij zelfonderzoek te schuwen lijkt Ophuis ervan doordrongen dat geweld in ons allemaal huist...”, aldus de producent.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief