De historische binnenstad van Breda ziet er Anton Pieckachtig uit in de sneeuw. foto Jorgen Janssens
De historische binnenstad van Breda ziet er Anton Pieckachtig uit in de sneeuw. foto Jorgen Janssens

De meest gestelde vragen over Kerstmis

Cultuur

BREDA - Gezellige familiediners bij de open haard, de geur van sparren, zittend achter beslagen ruiten en buiten ligt een dik pak sneeuw. De Sint is uitgezwaaid, dus we leven met zijn allen weer toe naar de kerstdagen. Maar wat weten we nu eigenlijk van kerst?

Wie heeft Kerstmis bedacht?
Tijdens Kerstmis, zo noemen de katholieken en de protestanten kerst, wordt sinds 381 door christenen de geboorte van Jezus-Christus gevierd. Maar het kerstfeest bestond al veel eerder. De Germanen vierden rond 25 december de midwinter- of joelfeesten. Dit feest, om hun geluk te vieren en te hopen op voorspoedigheid, duurde dertien dagen en twaalf nachten. In deze dagen werd niet gewerkt, alleen gegeten, gedronken en lawaai gemaakt. Dit deden ze om geesten te verdrijven.

Toch heeft het feest via christelijke gewoonten zijn ingang gevonden in onze hedendaagse kerstcultuur. Bij rijke mensen stond er vroeger een spar in huis. Via de zondagsschool is dit populair geworden en sindsdien staat het symbool voor ‘het licht’. De kerstboom past wat zijn vorm betreft prima in het verhaal. De driehoekige vorm staat namelijk voor de heilige drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Wat heeft die kerstboom er mee te maken?
De verhalen over de oorsprong van de kerstboom lopen erg uiteen. De boom schijnt namelijk niets met het christelijke kerstfeest te maken te hebben. Sommigen denken dat de boom centraal stond in de midwinterviering van de Germanen. Na de viering als de spar oud was, werd deze verbrand voor warmte.

Welke boom is de meest ideale voor in uw woonkamer?
Ze worden bruin, ze prikken en de naalden liggen overal. Voor mensen die wel een kerstboom willen maar niet de ellende ervan, is de kunstboom de ideale oplossing. Een nepper is meerdere jaren te gebruiken, is perfect van vorm en verliest natuurlijk geen naalden. Dure exemplaren zijn vaak niet te onderscheiden van echte.

Als u de geur van de echte boom toch niet kunt weerstaan, is de nordmanspar de ideale keuze. Deze boom uit Denemarken laat zijn naalden bijna nooit vallen. Als ze toch vallen, kunt u zich er nauwelijks aan bezeren. Ze zijn namelijk erg zacht. De lange tijd dat de spar moet groeien, maakt hem wel duurder dan andere kerstbomen, waarbij de prijs rond de tien tot vijftien euro ligt. De nordman is ongeveer dertig tot zestig euro.

Waarom geven we elkaar cadeaus met kerst?
De traditie om met kerst cadeaus te geven is er nog maar zo’n tien tot vijftien jaar. In Engeland en Amerika kennen ze Santa Claus, ofwel de Kerstman, al veel langer. Hij is een afgeleide van onze Sinterklaas. Er lijkt steeds meer een verschuiving te komen in Nederland van het vieren van Sint naar Kerstmis. Daarom worden de cadeaus die Sinterklaas normaal schenkt, gegeven met kerst.

Er zijn genoeg websites die cadeaus voor de feestdagen eigenlijk maar nutteloos vinden. Zo ook Goedgevoel.be, zij bedachten zes redenen waarom je de kerstcadeaus beter achterwege kunt laten.

Waarom eten we kalkoen met kerst?
Pas vorige eeuw werd de kalkoen hier dankzij Amerikaanse bevrijders aan het eind van de Tweede Wereldoorlog populair. Zij brachten deze cultuur deze kant op, waarbij de kalkoen als feestgerecht werd geïntroduceerd. Daar is het bij Thanksgiving Day, de dag dat God wordt bedankt voor de oogst, dé maaltijd. Daarnaast is het verorberen van een kalkoen 'gezellig', want je kunt met heel de familie van één vogel eten.

Kunnen die kerstdecoraties van vorig jaar nog?
Misschien is het toch eens tijd om afstand te doen van uw klassieke gouden- en rode kerstballen. Op de vakbeurs Christmasworld in Frankfurt zijn de trends van dit jaar bekend gemaakt. Wilt u een hippe kerst vieren, dan kunt u volgens de kenners kiezen uit vier thema’s: strak, natuur, jaren ’50 en exotisch. Voor welk thema u het best kunt kiezen, hangt af van de stijl van uw huis.

De klassieke kleuren worden daarnaast langzaam vervangen door zachtere en pastelkleuren. Vooral met aqua blauw, paars en natuurlijke kleuren in de boom en op je tafel zit je deze kerst goed.