Logo bredavandaag.nl
Valentijnsdag in Breda blijkt vooral voor loefhebbers van zoetigheden. foto Guido van der Kroef
Valentijnsdag in Breda blijkt vooral voor loefhebbers van zoetigheden. foto Guido van der Kroef

De meest gestelde vragen over Valentijnsdag

  Cultuur

De dag van rode rozen, dozen vol bonbons en liefdesverklaringen. Het is weer Valentijnsdag. Een afspraakje met het vaste vriendje, vriendinnetje, vrouw of man is deze dag haast verplicht. Maar Valentijn bestaat toch juist voor de geheime aanbidders?


Hoe is het ontstaan?
Er doen verschillende verhalen de ronde, maar de oorsprong zou kunnen liggen bij de Romeinse priester Valentinus. Keizer Claudius II verbood soldaten in die tijd om te trouwen. Hij vond dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. De priester ging tegen die regel in en trouwde de soldaten in het geheim. Na verloop van tijd ontdekte de keizer dit.

Hij liet Valentinus onthoofden op 14 februari 270 na Christus. Voor zijn executie liet de priester de dochter van een medegevangene een afscheidsbriefje na. Dat was ondertekend met ‘Van je Valentijn.’

Een tweede legende zegt dat 14 februari de dag van de godin Juno was. Zij was de koningin van alle goden, godinnen, de vrouwen en het huwelijk. Op het festival, dat de dag na haar feest begon, werden Romeinse jongens en meisjes door middel van loting gekoppeld. Het festival zou de voorloper zijn van het Valentijnsfeest.

Waarom geven we bloemen?
De bloementraditie heeft een commerciële achtergrond. Eind jaren veertig ging het met de export van Nederlandse bloemen erg goed, maar de binnenlandse vraag stagneerde. De Vereniging De Nederlandse Bloemisterij besloot daarom om net als in Amerika Valentijnsdag als ‘bloemendag’ te dopen. De vereniging deelde rijkelijk bloemen uit in de hoop dat mensen het voorbeeld op zouden volgen. Ook via kranten werd men aangespoord bloemen te kopen.

Waarom staat het hart symbool voor de liefde?
Het hart is over de hele wereld het symbool voor de liefde. Waarschijnlijk komt het voort uit de gedachte dat je zonder liefde niet kunt leven. Zonder hart kan je ook niet leven. Daarnaast beïnvloeden gevoelens onze hartslag. Het hart gaat sneller slaan bij verliefdheid.

Is Valentijnsdag een nutteloze dag voor de vrijgezel?
Geen vrijgezel die thuis met dozen tissues en bakken ijs in eenzaamheid hoeft weg te kwijnen. Valentijnsdag is er juist om liefde op te laten bloeien. Onderneem dus zelf actie en schrijf een romantische brief aan een geheime liefde.

Is Valentijn pure commercie?
Valentijnsdag is ontstaan met het idee van geheime aanbidders die hun geliefde veroveren. Een anonieme brief of een mysterieus cadeautje van ‘je Valentijn’. Maar juist bestaande koppeltjes en getrouwde stellen maken van de gelegenheid gebruik om te laten zien hoeveel ze van elkaar houden. De anonieme, spannende brieven zijn er een beetje uit en maken Valentijn tot een commerciële dag.

Bloemisten, boekhandels en restaurants draaien op Valentijn meer omzet. Daarnaast maken sommige winkeliers goed gebruik van de situatie. Bloemen worden op 14 februari bewust duurder gemaakt. Maar ja, we moeten iets over hebben voor onze geliefden.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief