Afbeelding

Boek onthult geheim van café de Bommel

Cultuur

CENTRUM – Wat maakt een café tot wat het is? Vaak zijn het de bezoekers en natuurlijk de verhalen die in de loop der tijd ontstaan. Daaraan is geen gebrek na drie decennia café de Bommel. De populaire bruine kroeg vat de geschiedenis samen in een boek. “Voor veel mensen is het café een stuk van zichzelf geworden”, stelt eigenaar Bas Verberk.

Het verlengde van de huiskamer, zo wordt wel eens gesteld als een café ter sprake komt. In dat licht bezien is de Bommel misschien wel een hele woning, want vele Bredanaars zochten en vinden hun heil in de horecagelegenheid aan de Halstraat. De ene generatie volgt de andere op. Dit jaar bestaat de kroeg al weer dertig jaar, maar het samenstellen van dit boek is puur toeval, meent Verberk.

“Een paar mensen kwamen eigenlijk tegelijk met het voorstel. Dat speelde ongeveer anderhalf jaar geleden. Het is geen jubileumeditie of iets dergelijks. Dat vier je ook niet met dertig jaar. Het valt toevallig samen. Al jaren wordt namelijk gevraagd waarom er geen boek verschijnt over alle verhalen die de ronde doen en al het fotomateriaal dat er is.”

Buiten de stadsgrenzen
Het boek moet volgens planning eind dit jaar worden uitgebracht. Het proces heeft vorig jaar een tijdje stilgelegen, omdat een van de drijvende krachten, Lambert Hendriks, overleed. “Toen hebben we het even laten liggen. Hij was toch een van de initiatiefnemers. We hebben onszelf afgevraagd wat ons te doen stond. Al vrij snel werd duidelijk dat we juist door moesten gaan.”

Naast de vaste klanten die al jaren de Bommel aandoen, spelen ook verschillende gebeurtenissen een rol in boek. Zo zijn er dus dertig carnavalsedities op foto vastgelegd. Niet te vergeten Ruud Bernard die furore maakte in het televisieprogramma Big Brother. Zo werd de Bommel tijdens de live-uitzending van het programma ook buiten de stadsgrenzen bekend.

Verder waren er gedenkwaardige optredens, waaronder die van Herman Brood en de Belgische band De Kreuners van de hit ‘Ik wil je’. Verder kwam de Bommel terug in een passage in de bestseller van Kluun, ‘Komt een vrouw bij de dokter’, wat eveneens naamsbekendheid opleverde.

Speurtocht naar materiaal
“Met Ruud kwamen mensen vanuit heel Nederland kijken op welke kruk hij zat. Maar het gaat natuurlijk ook om de personen die hier bijna dagelijks zijn. Zo zit er al dertig jaar dezelfde klant aan hetzelfde tafeltje aan hetzelfde raam. Verder speelt NAC een belangrijke rol. Niet om de wedstrijden te kijken, maar om voor de wedstrijd wat te drinken. Ook komen sommige spelers hier graag. Worden ze met rust gelaten.”

De zoektocht naar materiaal en verhalen is nog niet afgerond. Zo wil de redactie graag contact met oud-studenten van de kunstacademie St. Joost die de Bommel een tijd lang als huiskamer beschouwden.

“De St. Joost zat toen om de hoek in de St. Janstraat. Het was meer een soort aula. Voor studenten van verschillende scholen. De schooltassen stonden soms metershoog opgesteld. Iedereen die ons aan informatie kan helpen is welkom.”

debommelmaakteenboek@gmail.com