Logo bredavandaag.nl
Vader Patrick met zijn zoons in de Asterd. foto Erik Eggens
Vader Patrick met zijn zoons in de Asterd. foto Erik Eggens

'In de Asterdplas vang je zelfs kreeften en schildpadden'

  Cultuur

HAAGSE BEEMDEN – In deze serie gaan de verslaggevers van BredaVandaag.nl ouderwets in de wijk op pad met de vraag wat de Bredanaar bezighoudt deze zomer. In dit deel de buurt Asterd in de Haagse Beemden.


Het blijkt lastiger dan verwacht tijdens deze zomerserie bewoners van de Asterd op straat aan te spreken; op straat bevindt zich bijna niemand.

De Asterd is een klein gebied in de Haagse Beemden met grote huizen. Dus weinig inwoners, al helemaal tijdens de vakantieperiode.

De grote huizen hebben de huidige bewoners veelal zelf ontworpen en de grootte ervan verraadt dat de bewoners van de buurt het financieel niet moeilijk hebben. Bij veel huizen zijn de bewoners op vakantie, de ander werkt juist aan het gereedschap dat het gebrek aan vakantie compenseert: een boot.

Meewerken aan de serie, daar heeft de booteigenaar het te druk voor. Even doorvragen werkt ook niet. “Nu werk ik er toch aan mee, hè”, antwoordt hij op de vraag wat hem nog meer bezighoudt anders dan het gereedmaken van het vaartuig.

De twee zoons van vader Patrick zijn erg spraakzaam. Patrick is eigenaar van modern onderkomen aan de Asterdse Sluis. De buurt relatief nieuw. Zo nieuw dat Google Maps slechts een braakliggend grasveld weet aan te wijzen als je er Asterdse Sluis bij intikt.

De waarheid is heel anders, hoewel de buurt nog steeds omgeven is door groen. Patrick heeft zijn huis inderdaad zelf gebouwd. “In ieder geval van begin tot einde begeleid”, vult hij aan. Hij is bewoner van het eerste uur, in 2008 werd zijn huis opgeleverd. “Destijds stonden nog wel eens in de modder en konden we de buurt niet uit door de graafmachines”, vertelt hij.

De vader komt net terug van vakantie met zijn zoons. “We zijn naar de Beekse Bergen en de Ardennen geweest”, vertelt de oudste zoon. “Mountainbiken, boomklimmen, kanoën, in een plastic bal over het water lopen. We hebben best een drukke vakantie gehad”, vertelt hij.

Maar de oudste zoon vermaakt zich ook prima in en rondom het huis in de Asterd. “We gaan veel vissen. Zo hebben we laatst een schilpad gevangen en weer vrijgelaten. Er zitten hier ook kreeften.”

Zo herbergt de Asterdplas exotische dieren. Dat blijft wellicht nog wel even zo, want een uitbreiding van het kleine paradijs in het noordelijke puntje van Breda zit er voorlopig niet in. “Het bestemmingsplan laat uitbreiding niet toe”, vertelt Patrick. “Er zou eigenlijk nog alleen een speeltuin komen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief