Logo bredavandaag.nl

Boogie Down: Kraantje Pappie houdt de humor hoog

  Cultuur

BREDA - “Ik kijk erg uit naar dit festival; volgens mij wordt het een gekkenhuis.” Alex van der Zouwen, beter bekend als Kraantje Pappie, heeft hoge verwachtingen van Boogie Down in Breda. Zaterdag 25 augustus treedt hij er voor de tweede keer op.


'Kraantje Pappie van vroeger'
De rapper bracht begin dit jaar zijn debuutalbum ‘Crane’ uit en heeft een overvolle agenda met optredens in binnen- en buitenland. “Ik doe het heel graag hoor, ook al is het soms erg druk. Vakantie is leuk, maar ik ga lekker door”, zegt de rapper uit Groningen.

Public Enemy wordt door de organisatoren gezien als grote publiekstrekker op het festival dat zijn eerste lustrum viert. De alom gerespecteerde rapgroep heeft nog steeds een grote naam in de hip-hop wereld. “Maar ik denk dat rappers als Mr Polska, Fresku en ik tegenwoordig in Nederland veel populairder zijn dan Public Enemy", zegt Kraantje Pappie. "Misschien dat sommige bezoekers hen niet eens kennen. Het is een soort reünie voor ze, waar de echte liefhebbers op afkomen. Ik zou het wel tof vinden als bij mij later hetzelfde gebeurt. Dat mensen naar optredens komen van Kraantje Pappie, die ze nog van vroeger kennen.”

'Zou er de hele dag naar kunnen luisteren'
“Het grootste gedeelte van het publiek komt toch voor ons, denk ik", doelt de rapper op de Nederlandse trots. "Het publiek wordt steeds jonger en onze muziek trekt meer fans dan de muziek van Public Enemy. Dat publiek weet bij wijze van spreken soms niet eens wie Opgezwolle is. Mijn muziek komt wel voort uit de muziek die Public Enemy heeft gemaakt. Maar ik hou er eerlijk gezegd niet zo van. Het is tegenstrijdig vergeleken met mijn muziek, omdat ik met humor dingen wil vertellen. Datzelfde hebben Mr Polska en Fresku."

"Ik vind het bijvoorbeeld erg knap hoe Fresku zijn verhalen overbrengt. Hij kan in zijn nummers goed vertellen hoe hij over bepaalde dingen denkt. En hij weet dat op een grappige manier te brengen. Dat vind ik erg tof. Ik zou in principe de hele dag naar zijn nummers kunnen luisteren. Ik denk dat wij wat dat betreft op een lijn zitten. Net als hem heb ik ook humor hoog in het vaandel staan.”

Waar komt de naam Kraantje Pappie toch vandaan?
Fresku, Mr Polska, Fotosynthese, Postmen en Kraantje Pappie treden op in Breda. Artiestennamen in de rapwereld met alle hun eigen verhaal. Verschillende redenen worden aangedragen over de naam Kraantje Pappie, maar de rapper zelf vertelt duidelijk hoe hij er aan komt. "Er is maar een reden voor mijn bijnaam, die is in het ziekenhuis ontstaan. Omdat ik mijn rechterknie had gebroken, moest er een ijzeren plaat in gezet worden. Ik dacht toen 'kraantje pappie' of zo iets te lezen op die plaat. Het merk van het metaal."

Onlangs nam de rapper uit Groningen het nummer 'Alles gaat voorbij' op met Postmen en popgroep Doe Maar. Aangezien Postmen ook optreedt op Boogie Down, ligt een gezamenlijk optreden misschien wel voor de hand? “Nu je het zegt, dat is wel een serieuze optie. Eens kijken of dat mogelijk is.”
Daar komen de fans dan op 25 augustus vanzelf wel achter.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief