Logo bredavandaag.nl
Monumenten bekijken tijdens Open Monumentendag in Breda. foto Thaddeuz
Monumenten bekijken tijdens Open Monumentendag in Breda. foto Thaddeuz

Monumentendag Breda krijgt extra laag met App

  Cultuur

BREDA - Wie zaterdag in de Bredase binnenstad bezoekers met hun mobiel ziet zwaaien naar gebouwen, die hoeft zich geen zorgen te maken. Het zijn bezoekers aan de Open Monumentendag Breda, die met een speciale App extra informatie over de monumenten tevoorschijn toveren.


Het is een van de nieuwigheidjes van de dag, die in Breda op zaterdag plaatsvindt. Want met de App op de smartphone kan een speciale route volgen. Het is een initiatief van Gebouw F, het Nederlands Architectuur Instituut en Stichting BLIKsum. Die hebben speciaal voor Open Monumentendag Breda een begin gemaakt met UAR Breda (Urban Augmented Reality). "Door je smartphone te richten op een monument uit de route, krijg je met behulp van Augmented Reality, tekst, beeld, archiefmateriaal en film aanvullende informatie", zo laat organisatrice Isabelle Schol weten. De app is te downloaden in de App Store of Android Market door te zoeken op UAR.

De 34 locaties die meedoen, zijn te vinden in het centrum van Breda, maar ook in Princenhage, Ginneken en Ulvenhout. Om van de ene naar de andere plaats te gaan, worden historische bussen en een paardentram ingezet. Het thema is dit jaar Groen van Toen. Het grootste groene monument van Breda is te beleven vanaf het water: varend over de singelring vertellen verhalenvertellers spannende verhalen. "Bovendien vertellen ze alles over de Bredase monumenten, hun functie en ontwerp."

Extra aandacht is er dit jaar voor avondprogramma, onder de noemer 'Duik in het Duister'. "Dat is de spannende familieroute van de Open Monumentendag", aldus Isabelle Schol. "Tussen 19.00 en 22.00 uur worden sloten van hekjes gedraaid, klimt het publiek door de heg en worden de schaduwmeesters van het Groene Genootschap ontweken."

Het is volgens Schol een 'theatrale tocht vol avonturen en magische gebeurtenissen'. De tocht is bedoeld jong én oud! Wie mee wil doen, start bij de Spinolaboot aan de Kraanstraat tussen 19.00 en 20.30 uur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief