Afbeelding
idirectori/flickr.com

Breda in ban van Oktoberfest

Cultuur

BREDA – Ruim 6 miljoen bezoekers, 7 miljoen liter bier en heel veel gezelligheid. Dat typeert het jaarlijks gehouden Oktoberfest in München. Het staat bekend als het grootste bierfestival ter wereld. Het lijkt erop dat de Duitse traditie is overgeslagen naar Breda. Dit weekend staan er in ieder geval twee Oktoberfeesten op de agenda.

Op 30 september is het Bierreclamemuseum voor de twintigste keer de locatie van het Bayerische Oktoberfest. Lenny Sinke, de waardin van het café: “het is een zeer succesvol feest. We staan ieder jaar weer helemaal vol. Het is lastig in te schatten hoeveel mensen er zijn, maar de 6 miljoen uit München halen wij niet”.

Volgens haar is het feest geen zuipfestijn. “Er worden wel veel halve liters pils gedronken, maar het gaat absoluut niet om het zuipen. Ook dit jaar is de Beierse blaaskapel ‘Die Edelweiss Buben’ weer van de partij.”

Ook de Avenue geeft een bierfeest op vrijdagavond 28 september. De zaal wordt omgetoverd tot een heuse biergarten. De bierpullen, bratwursten en Die Supertolle Schlager Schwestern zijn ook van de partij.

Op de agenda van Café Bruxelles staan ook nog enkele oktoberfeesten. Op 12 en 13 oktober en op 19 en 20 oktober houdt het café 4 dagen een bierfeste.

Jan Cees Kluft, medewerker bij Café de Bommel: “Waar die populariteit vandaan komt zou ik niet weten. Misschien omdat het Oktoberfest in München steeds vaker in het nieuws komt, het is bekend geworden. De Bommel houdt jaarlijks, in samenwerking met Café Het Zwarte Schaap en Amon de Hallstrasse Bierfeste.

“Het is altijd populair. Waarom weten we niet, als we dat eens wisten, hadden we het vaker gehouden,” aldus Kluft. “We hebben een DJ die Duitse muziek draait, de mannen dragen lederhosen, de vrouwen een typisch Beierse dirndl jurk. Verder schenken we Duits bier en hebben we lange tafels. Zo proberen we een leuk sfeertje te creëren.”

In 2009 werd in Breda al eens een groter opgezet Oktoberfest georganiseerd. Op het oude-Jekka terrein werd toen een grote tent geplaatst maar toen beleef het publiek weg.

Diegenen die toch liever het echte feest bezoeken kunnen nog tot en met 6 oktober 2012 in München terecht.