Logo bredavandaag.nl

Cultuurnacht: 'Ik schrik zelf van alle activiteiten'

  Cultuur

De jaarlijkse cultuurnacht komt er weer aan, wat betekent dat de cultuurprijzen weer uitgereikt worden. BredaVandaag.nl sprak met alle genomineerden. Deze week is de derde genomineerde voor de Rabobank Cultuurprijs aan de beurt: Muzikant - in de breedste zin van het woord - Joep Peeters.


Waar kennen we je van?
"Ik was mede-oprichter en voorxitter van de Roaring Twenties Club Breda in 1968, daarna mede-oprichter en eerste voorzitter van het Bredase Jazzfestival. Verder ben ik orkestleider, componist, arrangeur, concert-organisator en heb ik 70 LP's en CD's gemaakt. Ik was ook al 37 jaar docent Frans en Culturele Vorming. In Breda ben ik misschien bekend als ex-lid van The Original Dixieland Jass Band, The Original Victoria Band van al mijn trio's en van Carnavalskapel de Opjuiners. Mijn eigen orkesten zijn en waren de JoJo Swingband, De Gumbo Gabbers en de Polka Dots. Als trio heb ik tientallen jaren gespeeld tijdens de Belgische Bierweek, en daar is de kraker "Uit de weg" ontstaan. Met de Opjuiners heb ik aan heel wat Oeleconcoursen deelgenomen. Daar heb ik ooit eind jaren zestig van de vorige eeuw een aangepaste vereenvoudigde versie van Stars And Stripes Forever gespeeld. Via de NAC-supporters is het lied eerst in Breda, en toen in heel Nederland een vast nummer bij de voetballegioenen geworden."

Was je verrast?
"Ja natuurlijk, Je zit niet te hopen op of uit te kijken naar zo'n eerbetoon. Het onverwachte maakt het juist zo leuk."

Waar heb je de nominatie aan te danken? En hoe belangrijk is de nominatie?
"Ik denk aan een selectie uit wat ik hierboven heb vermeld. De nominatie is niet belangrijk voor mijzelf, maar wel heel belangrijk omdat hiermee aandacht wordt besteed aan het enorme en kwalitatief hoogstaande culturele aanbod van Breda. En het is fantastisch dat een internationaal opererende bank oog en oor heeft voor lokale kunst cultuur."

Waar ben je nu mee bezig?
"Natuurlijk met muziek maken, opnemen en organiseren. Ik word veel gevraagd voor zogenaamde All Star bezettingen waardoor ik niet alleen in Nederland maar ook in België en Duitsland speel. Sinds 1990 maak ik elk jaar een tournée in de Verenigde Staten. Bij het Bredase Jazzfestival sta ik op de lijst van gastsolisten en mag ik ook elk jaar een eigen concert verzorgen."

En buiten het muziek maken om?
"Voorts geef ik geen les meer maar treed op als tolk/vertaler en vertaal ook veel artikelen uit Franstalige jazztijdschriften en boeken. Ik ben columnist voor het Bluesblad TRACK en voor het blad Doctor Jazz Magazine. Onlangs heb ik een archief overgenomen met tweeduizend orkestarrangementen uit de jaren twintig tot en met vijftig van de vorige eeuw. niemand in Nederland had belangstelling en ik vond dat zoiets niet de vuilnisbak in mocht maar in Muziekstad Breda thuishoorde.Ik heb elke maandag mijn programma Maandag Wasdag op de Stadsradio en verstuur wekelijks een Nieuwsbrief aan 500 abonnés waarin alle concerten van live Jazz, Blues, Zydeco, Rock&Roll en Swingdance staan in Brabant, Zeeland en Antwerpen en omgeving. ik doe ook onderzoek naar oud-Breda en zijn muziek."

Lekker, wat vrije tijd
"Als ik niets te doen heb luister ik naar mijn 20 meter CD's LP's en 78toerenplaten of lees een boek uit mijn 20 meter Breda, muziekgeschiedenis en allerlei vormen van cultuur. Aan mijn tweehonderd muziekvideo's kom ik meestal niet toe. Ik heb kasten met planken van een meter, vandaar. Ik schrik zelf van al die activiteiten en hoop niet dat het pedant overkomt. Een echte workaholic lijkt het wel, en bovendien met een (slechte of goede) karaktertrek: alles willen weten."

Wat ga je doen tijdens de Cultuurnacht?
"Het Chassé Theater organiseert een after party tijdens de Cultuurnacht. Ik ben gevraagd om daar de muziek te leveren. Dus kom ik met een tienmans/vrouws band en zetten we de Foyer op stelten, vanaf 22.30 uur"FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief