Theesalon De Struyck ging vrijdagmiddag 8 maart opnieuw open, nu aan het Planciusplein. foto Madieke Heesters
Theesalon De Struyck ging vrijdagmiddag 8 maart opnieuw open, nu aan het Planciusplein. foto Madieke Heesters

De Struyck schiet vijftig meter verder wortel

Cultuur

HEUVEL - In de gezamenlijke achtertuin genieten de buurtbewoners van hapjes en een kop thee. Uiteraard. Want dat hoort bij de heropening van Theesalon De Struyck. Vijftig meter verderop, nu aan het Planciusplein.

Marian van Gurp is een van de beheerders van de salon, die elke middag is geopend. Ze kijkt hoe tuinman Karel samen met Erwin Hoek van de wijkraad en taal lerares Juul dé struik herplaatsen, een pyrus. “Verplaatst uit de Rijpstraat.” Samen met de skimmia.

Daar aan de Rijpstraat, waar vanaf maandag de slopers echt toeslaan, zat de salon een jaar. “We zijn begonnen als participatieproject voor vrouwen. Taalles en fietsles hebben we gegevens”, zo vertelt Van Gurp. Inmiddels is dat wat minder, nu de subsidie die de salon had, is opgehouden. “We moeten nu zorgen dat we onze huur en vaste lasten kunnen betalen.”

Met andere woorden, er moet thee geschonken worden. En hapjes verkocht. Bastilla, quiche, Tajine, of gewoon een broodje eiersalade. Op die manier vervult de theesalon ook een belangrijke functie in een wijk waar op dit moment bijna dagelijks wel iets verandert. “Het is echt een ontmoetingsplek”, weet buurtbewoonster Bianca van den Berg.

In de Theesalon bij het raam in de woonkamer zit Bep aan een van de vier kleine ronde tafeltjes, gezellig keuvelend met buurtbewoners. Twaalf jaar woonde ze aan het Thorbeckeplein, maar inmiddels woont ze al weer vier jaar in de buurt van Elisabeth. “Want ik val nog al vaak”, zegt de goedlachse dame op leeftijd. “Maar elke vrijdag kom ik hier hoor. Mijn oude buurtgenoten ontmoeten, ik ken bijna iedereen.”

Niet alleen ouderen komen binnenvallen tijdens deze openingsmiddag. Ook jongeren, zoals Anne van der Sligt en Teun van Laake. Ze wonen in de buurt en komen even proeven. “Ik heb nog niets gehaald, wel eens thee gedronken, dat wel”, vertelt Anne. “Ik ga zeker nog eens couscous halen.”

Al is er wat minder ruimte en tijd voor taallessen. Ze zijn er nog wel. “We hebben ook regelmatig een juridisch spreekuur voor bewoners uit de buurt”, vertelt Van Gurp.