Jack Lous schreef het boek Uit de dode hand. foto Hinke Rutten
Jack Lous schreef het boek Uit de dode hand. foto Hinke Rutten

Bredase accountant debuteert als thrillerschrijver

Cultuur

Jack Lous is accountant bij Ernst & Young, bestuurslid bij het Breda Jazz Festival en is sinds kort ook romanschrijver. Zijn eerste boek getiteld ‘Uit de Dode Hand’ is in februari uitgekomen. Lous vertelt over zijn boek, zijn ambities als schrijver en hoe dat te combineren is met zijn werk.

Hoe bent u op het idee gekomen om een boek te schrijven?
“Ik speel al best een tijdje met de gedachte om een boek te schrijven. Na de middelbare school heb ik overwogen om journalistiek gaan studeren, omdat ik dan met taal bezig kon zijn. Uiteindelijk ben ik accountant geworden, maar het idee van een eigen boek bleef rondspoken en ik was benieuwd of ik het wel zou kunnen.”

Van accountant naar romanschrijver. Dat zijn wel twee uitersten.
“Dat lijkt zo, maar het ligt dichter bij elkaar dan je denkt. Iedereen denkt dat accountants de hele dag alleen maar met cijfertjes bezig zijn, maar een goede accountant moet toch ook behoorlijk kunnen schrijven. Anders snap je helemaal niets van bijvoorbeeld een contract.”

Heeft u nu ambities om door te gaan als schrijver?
“Haha, nee, nu nog even niet. Mijn debuutroman is pas sinds februari uit, dus ik heb nog wel even de tijd om daar over na te denken.”

Hoe lang heeft u over uw boek gedaan?
“Sowieso ben ik niet iemand die met een globaal idee achter de computer kan gaan zitten en dan maar beginnen met schrijven. Ik heb eerst het plot en de karakters helemaal uitgewerkt en daarna ben ik pas echt begonnen met het boek. Dus het duurde toch wel even voor mijn idee een verhaal werd. In totaal denk ik drie jaar. Ik schreef eigenlijk alleen in de avonduren of in vakanties en het heeft tijdje stil heeft gelegen. Ongeveer een half jaar geleden zei ik tegen mezelf: ‘Of je stopt er nu mee, of je gaat het echt aanpakken.’ En zoals je ziet is dat laatste gebeurd.”

En het genre ‘thriller’, vond u dat altijd al leuk?
“Ik lees graag thrillers, maar dan niet van die ongeloofwaardige boeken. Er moet een realistische situatie in voorkomen, iets wat in het echte leven ook kan gebeuren, waar dan een bijzondere draai aan wordt gegeven. Dat vind ik leuk om te lezen, dan wil je weten hoe het afloopt.”

Waar gaat het boek over?
In mijn boek krijgen twee mensen die elkaar niet kennen een erfenis van een voor hen onbekend persoon. In principe zou dat echt kunnen gebeuren. Zij gaan samen op zoek naar de herkomst van het geld en komen tijdens die zoektocht achter allerlei dubieuze dingen. Ondertussen in de moeder van een van de hoofdpersonen bezig met hele andere zaken.”

Heeft u nog favoriete boeken in dat genre?
“De ‘Millenium-reeks’ vond ik erg goed. Geen bloederige gebeurtenissen en een realistisch verhaal. Niet dat ik mezelf wil vergelijken met de schrijver hoor, maar onze verhalen zitten wel een beetje in dezelfde hoek.”

Hoe zijn de reacties tot nu toe op uw roman?
“Ze zijn allemaal vrij positief. Mensen in mijn omgeving hadden nooit verwacht dat ik een boek zou schrijven en dat ze het verhaal dan ook nog goed vinden, is fijn om te horen. Het kan natuurlijk zijn dat mensen die het boek niks vonden dat niet tegen mij zeggen. Maar tot nu toe zijn de reacties goed.”

Misschien denken aan een vervolg?
“Nou, in eerste instantie wilde ik dit verhaal in twee delen uitbrengen. Er zitten twee aparte verhaallijnen in, dus het had gekund. Maar tijdens het proces leek het me toch beter om ze te combineren. Dat levert een wat dikker boek op, maar ik ben er wel tevreden mee.”

En heeft u al veel publiciteit gekregen?
“Vorige week had in een interview op de radio in Amsterdam en komende weken verschijnen er een aantal recensies van mijn boek op internet. Dus het begint langzaam te komen.”

Nog een uitnodiging voor het Boekenbal ontvangen?
“Haha, Ik heb de hele week in mijn brievenbus gekeken, maar helaas geen uitnodiging. Misschien volgend jaar."

Het boek is verkrijgbaar bij de (Bredase) boekhandels en via internet, ook in e-book formaat.