Toetsen van een piano Foto Flickr.com
Toetsen van een piano Foto Flickr.com

Bredase Pianofestival start met Piano-Vierhandig

Cultuur

BREDA - MuziekSalonSpronk houdt in samenwerking met het radioprogramma ‘Klassiek in en om Breda’ het eerste Bredase Pianofestival. Vijfentwintig duo’s hebben zich opgegeven en maken kans op een masterclass van het pianoduo Scholtes-Janssens.

Het thema van deze eerste editie is ‘Piano-Vierhandig’. De duo’s moeten dus samen optreden. Alle muziekstijlen kunnen voorbij komen, van klassiek tot jazz. De keuze is geheel vrij.

De deelnemers moeten op 7 april in vijf minuten tijd laten zien wat ze in huis hebben. De muzikanten kunnen kiezen of ze gejureerd willen worden of niet. Alleen duo’s die gejureerd worden, maken kans op een plek in de finale op 14 april.

Vooral jongeren rond de vijftien jaar hebben zich opgegeven voor het festival. “Het is heel opmerkelijk en vooral leuk om te zien dat het zo speelt bij de jeugd”, vertelt Jetje van Wijk, pianiste en medewerker bij het klassieke radioprogramma.

Naast de duo-optredens vinden er in de week van 7-14 april verschillende optredens en evenementen plaats in ‘Acustica Piano’s en Vleugels’. Zo wordt er een muziekverhaal ‘vertelt’ door Joke Veltman van MuziekSalonSpronk, gevolgd door een optreden van het duo Scholtes-Janssens. Ook geeft Iwan Leijtens van Acustica demonstraties in piano-techniek en mechaniek.

In totaal gaan er achttien duo’s door naar de finale. Op deze finaledag vindt eerst een piano-estafette plaats waarbij twaalf pianodocenten het stuk ‘Canto Ostinato’ gaan spelen. Hierna mogen de finalisten aan de slag. Het duo dat de eerste prijs wint, krijgt een masterclass van het duo Scholtes-Janssens en een nog onbekend geldbedrag. De tweede en derde prijswinnaars ontvangen een bundel bladmuziek voor vierhandige pianomuziek en een aantal cd’s.

Het festival vindt plaats van 7 t/m 14 april in Acustica Piano’s en Vleugels (Korte Huifakkerstraat 2). De finale is live te volgen op internet, waarschijnlijk op de site van het radioprogramma Klassiek in en om Breda.