Eindelijk een lekker zonnetje. En iedereen gaat naar buiten. foto Henk Voermans
Eindelijk een lekker zonnetje. En iedereen gaat naar buiten. foto Henk Voermans

Horeca verbolgen over glasverbod tijdens Breda Jazz

Cultuur

BREDA - Tijdens het aankomende Jazz festival mag er geen glaswerk op straat gebruikt worden. Dat heeft het college in een brief aan de horecaondernemers in de binnenstad laten weten. Het verbod is tegen het zere been van de horeca op de Grote Markt, waar vooral de restaurants grote bezwaren hebben.

Met het verbod trekt de gemeente Breda de lijn door van carnaval en evenementen als Breda Barst, waar ook alleen in plastic bekers drank geschonken mag worden. Aanleiding is de openbare orde.

Victor Rietveld van Gauchos stelt dat er actie gaat komen. “Namens horecavereniging De Wandelarij gaat er een brief naar de burgemeester, want dit kun je echt niet aan je gasten verkopen als restaurateur.”

Rietveld heeft begrip voor een glasverbod tijdens evenementen als carnaval en Koninginnedag. “Maar dit is echt niet te doen”, stelt hij. “Een glas cognac van vijf euro in een plastic beker, of een fles wijn van zestig euro met plastic bekers.”

Mocht Breda niet gevoelig zijn voor de bezwaren, dan stelt hij harde acties voor. “Met zijn allen dichtblijven, of massaal het verbod negeren en daarmee de gemeente flink extra werk bezorgen en dan zien we wel hoe dat afloopt.”

“Ik kan er weinig aan doen, vrees ik”, zo vertelt voorzitter Antoine Trommelen van het festival. “Na overleg met de politie? Vorig jaar zijn er tijdens het Jazz festival minder mensen aangehouden dan tijdens een heel normaal uitgaansweekend. Ook vorig jaar was de politie erg tevreden.”

Trommelen vreest vooral het imago van het festival. “De Grote Markt is een groot terras. Als bijvoorbeeld mensen dan een Trappist of een goed glas wijn moeten drinken uit een plastic beker, dat is niet erg gastvrij. Bij onze zuiderburen hoef je daar niet mee aan te komen.”

De Jazz-voorzitter ziet het verbod ook als een incomplete en daardoor sowieso zinloze maatregel. “Want wat doe je dan met mes en vork bij een maaltijd? Met een mes kun je ook iemand aardig verwonden.”