Foto Alex Post
Foto Alex Post

Miniramp in Podium Bloos

  Cultuur

BREDA - Skate-organisatie Plywood Constructions houdt in samenwerking met Skateboard Federatie Nederland het NK Miniramp Skateboarden in Podium Bloos. Plywood-eigenaar Jeroen van Eggermond legt uit waarom dit zo speciaal is en waarom je hier naartoe moet komen.


Wat kunnen mensen verwachten op deze dag
“In het theater bouwen we een miniramp (soort lage halfpipe) van 15 meter lang waar de vijftig beste skateboarders in Nederland hun trucs kunnen laten zien. Een professionele jury bestaande uit onder andere oud-kampioenen beoordeelt de skaters en kijkt wie er goed genoeg is om naar de finale te gaan. Het wordt een uniek spektakel, aangezien dit soort wedstrijden meestal op een skatebaan buiten wordt gehouden en wij het nu in Podium Bloos doen.”

Is het ook leuk voor mensen die niets met skateboarden hebben?
“Wij werken samen met onder andere het Chassétheater, wat betekent dat de lichtshows leuk om te zien zijn. Ook komen er verschillende DJ’s draaien en is er een expositie over dertig jaar skateboarden. Het is dus een combinatie van skateboarders, licht en geluid die ook leuk is voor mensen die niets van skateboarden weten of er niets mee hebben.”

Hoe werkt de wedstrijd precies?
“De dag begint met een training. Om twee uur beginnen de eerste kwalificatierondes, waarin elke skater twee beurten van 45 seconden krijgt om te laten zien wat hij in huis heeft. De jury beoordeelt ze dan op bijvoorbeeld de moeilijkheid van de trucs en of ze consequent zijn in de bewegingen. Je kunt het vergelijken met de jurering bij kunstschaatsen. Na de kwalificatie kom je in de kwartfinale en vervolgens halve finale. Uiteindelijk blijven de beste deelnemers over die strijden om de hoofdprijs van 1200 euro.”

Welke deelnemers maken de meeste kans op de winst?
“Dat is echt niet te zeggen. Iedereen heeft zo zijn sterke en zwakke punten. Er doen hele jonge skaters mee maar ook wat oudere. De Europees Kampioen gaat een gooi doen naar de winst, maar het is nog niet vanzelfsprekend dat hij wint. Het blijft gewoon spannend tot het einde.”

Doen er ook Bredase skaters mee?
“Zeker, Hessel van der Veer is bijvoorbeeld een hele goede skater die uit Breda komt. Hij werd trouwens een paar jaar geleden derde op het NK, dus hij maakt ook zeker kans om te winnen. Verder komen de deelnemers vanuit het hele land, van Deventer tot Amsterdam tot Tilburg. Een gemengde groep fanatieke skaters.”

Het NK Miniramp Skateboarden vindt plaats op 28 april in Podium Bloos (Speelhuislaan 151). Het programma start om elf uur ‘s ochtends met een training en om twee uur beginnen de kwalificatierondes. De prijsuitreiking is om kwart voor acht ‘s avonds. Toegang bedraagt vijf euro per persoon en er is ruimte voor vierhonderd mensen.