Advocatenkantoor doneert 3016 euro aan filmmaakster Marijke van der Putten
Advocatenkantoor doneert 3016 euro aan filmmaakster Marijke van der Putten

De Directeur is een Mevrouw

  Cultuur

BREDA - De Bredase filmmaakster Marijke van der Putten is al sinds juni 2011 bezig met een film over vrouwelijk leiderschap. ‘De Directeur is een Mevrouw’ heeft als doel diversiteit in de top van bedrijven te stimuleren. “Voor een man is het niet leuk om je naar boven te werken in een vrouwengroep te komen, en andersom net zo.”


Van der Putten is in totaal al zo’n dertig jaar aan het werk en merkt dat er nog steeds weinig vrouwen topposities bekleden. “Vrouwen moeten de ruimte krijgen om door te groeien en dat is lastig in een groep die voornamelijk uit mannen bestaat. Maar het is niet dat vrouwen moeten worden aangenomen om hun geslacht, maar om het talent dat ze bezitten.”

In haar film vraagt de Bredase aandacht voor dit fenomeen. “Ik volg drie vrouwen in leidinggevende posities die alle drie op een compleet verschillende manier met die rol omgaan. Waarom ze er voor hebben gekozen om wel of geen kinderen te krijgen, hoe ze hier zijn gekomen en hoe ze blijven doorgroeien.” Daar legt Van der Putten de nadruk op. “De film moet andere vrouwen prikkelen en stimuleren om door te groeien. Ik laat ze hun kansen zien.”

Waarom is het dan zo belangrijk dat vrouwen in de top komen? “Ze hebben de talenten, dus waarom niet? Ik ben geen Dolle Mina ofzo, maar ik zet me wel in voor gelijke rechten. Er moet meer diversiteit in leidinggevende posities komen en dat is er nu naar mijn mening nog niet echt.”

Het maken van de film was wel heel anders dan de filmmaakster had gedacht. “Ik verwachtte dat ik de vijftigduizend euro, heel low budget, die voor de film nodig is wel bij elkaar zou krijgen. Maar alle grote organisaties die zich inzetten voor gelijke posities voor vrouwen hielden hun geld liever voor zichzelf. Ondanks de gulle gift (3016 euro red.) van advocatenkantoor HabetsKremers en de 43 sponsors kom ik nog 22.000 euro tekort.

En dat geld is hard nodig volgens Van der Putten. “Het is een heel intensieve klus. Ik heb de dames twintig dagen gefilmd, er is in totaal 114 uur aan beeldmateriaal en er zijn 176 uitgeschreven interviews. Dat moet ik allemaal doornemen voordat het kan worden gemonteerd. Ik ken maar weinig filmmakers die dit allemaal doen voor vijftigduizend euro.”

Dit najaar hoopt de Bredase filmmaakster de film te kunnen lanceren. “Hopelijk is het dan allemaal rond en er nog meer sponsors bij komen, want het geld is er nu nog lang niet.”

Omroep Brabant heeft een uitzendgarantie gegeven voor de film, dus daar wordt hij uitgezonden als ze hem hebben goedgekeurd. Verder wordt de film gebruikt op een aantal hogescholen, ROC’s en bij bedrijven als les- of trainingsmateriaal of bij loopbaanbegeleiding. “Alle sponsors krijgen een dvd en belangstellenden kunnen een dvd bij mij kopen”, aldus Van der Putten.