Symen Veenstra maakt met een Dremel een portret van Willem-Alexander. foto Anne Kooman
Symen Veenstra maakt met een Dremel een portret van Willem-Alexander. foto Anne Kooman

Spanjaardsgat krijgt tijdelijk gedremeld Koningsportret

Cultuur

CENTRUM - Het gezoem van het apparaatje klinkt als een monotone bij op de achtergrond. Het is de collega van kunstenaar Symen Veenstra. Hij is deze week bezig op de Spinola met een portret van 4,5 bij 4 meter van de aanstaande Koning Willem-Alexander, gemaakt met... een dremel.

“Ja, dat is wel wat anders dan waar ik normaal mee werk”, vertelt Symen Veenstra. “Normaal werk ik met penseel en kwasten, of met de computer en dan vooral voor drukwerk. Maar dat gaat eerlijk gezegd wel goed, al is het wel een geconcentreerd karweitje en ik ik al een blaar op mijn duim van het vasthouden.”

Veenstra’s werk kenmerkt zich normaal door uitbundige kleuren. “Dat is dit dus niet, maar ik denk wel dat mijn stijl te herkennen is, met een swingende lijn en veel vrolijkheid.” Ondanks dat hij er met zijn neus op staat, is het de bedoeling dat Willem-Alexander als het klaar is ook vanaf de andere kant van het Spanjaardsgat te herkennen is. “Daarom ben ik net ook al even naar de overkant gelopen, even kijken.”

Het portret bestaat uit acht triplex platen die met koningsblauwe verf zijn beschilderd. “Met die Dremel maak ik dan de lichte partijen, eigenlijk ga ik te werk als bij een houtsnijwerk.” Maandagmorgen zijn de platen op hun plek gezet. “En daarna zijn we begonnen, in eerste instantie met zijn tweeën, om te zorgen dat het in elk geval op tijd klaar is. Morgen en overmorgen ga ik waarschijnlijk in mijn eentje verder. Ik hoop dat het woensdag af is.”

En als het klaar is? Dan blijft het in elk geval tot na Koninginnedag en de abdicatie te zien op de Spinola. En daarna? Gaat het naar het kantoor van de opdrachtgever in Breda. Juist ja, Dremel.