Logo bredavandaag.nl
De Movers vermaken het publiek op de laatste dag van het Stiltefestival. foto Jorgen Janssens
De Movers vermaken het publiek op de laatste dag van het Stiltefestival. foto Jorgen Janssens

Met open mond kijken naar De Movers

  Cultuur

BREDA - Een week Stiltefestival zit er op. Het Bredase dansgezelschap De Stilte heeft Breda daarmee wederom op de kaart gezet als creatieve stad. Dansvoorstellingen voor kinderen vormden de rode draad van dit festival. De afsluitende dag toonde aan dat ook volwassenen met open mond konden genieten van ‘dans’. Zoals bij De Movers op de Grote Markt.


Doel van artistiek leider Jack Timmermans en zijn zakelijke compagnon Jan Baanstra was onder meer de dans nog dichter bij de mensen brengen. Vandaar dat groot werd uitgepakt met voorstellingen op verschillende plaatsen in de stad. Gratis wel te verstaan. De eerste zaterdag op het Kasteelplein, waar D’Irque en Fien toverden met een vleugel, die al spelend de lucht in ging.

Door de voorstellingen in de stad, naast de voorstellingen voor scholen in het eigen Stiltetheater en het Chassé, maakt het festival weer een stap vooruit. Met de samenwerking met het Huis voor Beeldcultuur, die uitpakte in een voorstelling van vier keer tien minuten getiteld In Holland Staat een Huis, trok het gezelschap de lijn van de Cultuurnacht door. Deze voorstelling is voor degenen die hem gemist hebben ook zondag nog te zien.

De afsluitende zaterdag toverden de dansers van De Movers de Grote Markt om in een jongensboek, zoals Timmermans de heren al aankondigde in het programmaboekje. ‘Brutaal en komisch’, omschreef hij het stuk, waarin de drie mannen met een zijspanmotor en stoere leren vliegenierskappen hun choreografie uitvoerden. Dans, maar dan anders.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief