Archeologisch onderzoek station Breda. foto Wijnand Nijs
Archeologisch onderzoek station Breda. foto Wijnand Nijs

Sporen van oude vestingwerken onder station Breda

Cultuur

CENTRUM - Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de vesting van Breda ook onder het huidige station van Breda heeft gelopen. De eerste fase van het zogenoemde sleuvenonderzoek heeft dit bevestigd. Onderzoek in de week van 8 juli moet verder aantonen om welke fase van de vestingwerken het gaat.

Aan de hand van oude kaarten hebben de archeologen van de gemeente en van ProRail de afgelopen jaren bepaald waar mogelijk interessante plekken zouden kunnen zijn voor onderzoek. Die zijn ook na de bouw van het huidige station in de jaren zeventig terug te vinden, zo blijkt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in verband met de bouw van het nieuwe station. In de jaren zeventig was dergelijk onderzoek nog niet verplicht, nu wel.

“Met proefboringen hebben we al gekeken waar mogelijk sporen van de vesting te vinden waren”, vertelt archeoloog Jerry Huisman van ProRail. Aan de hand van de grondlagen die naar boven kwamen bleken er inderdaad sporen van water te zijn. “Maar interessanter zijn de plekken die daarnaast liggen, heeft daar bebouwing gestaan en zo ja wat voor. In die tijd gold de kringenwet, waarbinnen een bepaalde straal niet gebouw mocht worden of alleen van hout. Op die manier kon de vijand zich niet verschuilen. Wellicht was er toch een eigenwijze boer die zich daar niets van aan trok, of interpreteerde Breda die wet destijds anders.”

Uit het bureauonderzoek blijkt dat onder het station, en dan vooral aan de zuidzijde, een flink deel van de vesting en de grachten moet hebben gelegen. Het gaat dan om twee mogelijke periodes, 1682, waarin de gracht de puntige vesting volgde, of 1869 waarin het water als een meer om de vesting lag. De graafwerkzaamheden in de week van 8 juli moeten dat duidelijk maken.

Opgravingen aan de noordzijde van het station toonden al een oude versie van de Speelhuislaan aan. “Greppels die we vonden toonden de ligging van de laan aan”, vertelt Huisman. Die lag iets ten zuiden van de huidige laan. Tijdens het onderzoek werd aan die kant in een kuil ook een pistool gevonden uit de 19e eeuw. “Met een afschroefbare loop, zo blijkt uit röntgenfoto’s.”