Afbeelding

Docu over Mont Ventoux en Tour de France in Chassé

Cultuur

BREDA - Met Bouke Mollema en Laurens ten Dam vooraan in het klassement van de Tour de France na twee etappes door de Pyreneeën, staat de beklimming van de Mont Ventoux voor aanstaande zondag, 14 juli, weer op het programma. Misschien wordt dan deze Tour wel beslist.

Documentairemaker Fons Feyaerts maakte ter gelegenheid van de 100e editie van de Ronde van Frankrijk de film De Koning van de Mont Ventoux. De kale berg is in de recente geschiedenis vooral bekend vanwege zijn ‘deelname’ in de Tour de France.

De beklimming van de berg geld als een pelgrimstocht op zoek naar inspiratie en het doel van het leven. De Italiaanse dichter Petrarca beklom de berg - te voet - in 1336 voor het uitzicht en het inzicht. Schrijver en journalist Bert Wagendorp publiceerde dit jaar de roman Mont Ventoux, later volgt op basis van zijn script eveneens een film, met Wilfried de Jong in de hoofdrol.

Waarmee aangegeven dat over de Mont Ventoux vele verhalen verteld kunnen worden. Feyaerts dook in het (televisie)archief van de Tour. Acht keer eindigde een rit van deze wielerronde op de legendarische top van de Mont Ventoux. Van deze beklimmingen werden er vijf uitgezonden op televisie.
Hij zette deze ritten op een rijtje en mixte de verslagen: De Koning van de Mont Ventoux. De vijf ritten met vijf winnaars: Eddy Merckx (1970), Jean-François Bernard (1987), Marco Pantani (2000), Richard Virenque (2002) en Juan Manuel Gárate (2009) versmelten tot één machtige etappe.

Te zien tijdens rustdagen Tour de France in Breda
De documentaire is in Chassé Cinema tijdens de rustdagen van Tour de France te zien. Dat betekent dat deze maandag en aanstaande maandag (8 juli en 15 juli), om 19.30 uur gekeken kan worden naar de strijd tussen de generaties.

De huidige ontwikkelingen in de Ronde van Frankrijk maken de documentaire, met muziek van de Nits en commentaar van Michel Wuyts en Maarten Ducrot nog interessanter. Op de dag van de beklimming, 14 juli, wordt de documentaire om 10.30 uur eveneens uitgezonden.

Franse sferen
Wie daarna in de stemming wil blijven, kan naar de Ginnekenmarkt. Die krijgt die middag de ambiance van een Frans pleintje. Joep Peeters speelt en zingt er zijn Franse repertoire met de tophits van Gilbert Bécaud, Charles Aznavour, Maurice Chevalier en Françoise Hardy. De beklimming van de Mont Ventoux is daar op Le Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, op groot scherm te volgen vanaf 14.00 uur.