Collectief Teckel Tekent verfraait het beheerdershuisje bij de fietsenstalling aan het Spanjaardsgat. foto Wijnand Nijs
Collectief Teckel Tekent verfraait het beheerdershuisje bij de fietsenstalling aan het Spanjaardsgat. foto Wijnand Nijs

Schutkleuren met NAC-vogel voor fietsbeheerder

  Cultuur

CENTRUM - Als je door je oogharen vanaf de Hoge Brug richting de KMA en de fietsenstalling kijkt, verdwijnt het beheerdershuisje bijna uit zicht. Het is de ‘schuld’ van collectief Teckel Tekent. Zij geven het huisje een opvallend motief. In schutkleuren, dat wel.


De vraag kwam van de gemeente Breda. Maak een ontwerp voor het huisje bij de fietsenstalling, rekening houdend met het beschermd stadsgezicht. “Wij zijn te werk gegaan zoals we dat altijd doen”, vertelt Thijs Persijn. “Ieder is in zijn eigen hokje gaan schetsen en daarna hebben we gekeken hoe we de ontwerpen konden combineren.”

“Het zijn camouflagekleuren in de kleuren van de bomen hier”, vertelt Persijn. “Een verwijzing naar de KMA.”
De vogel krijgt NAC-kleuren”, vult Liesbeth Verhoeven aan, schort voor, kwast in de aanslag. “Geel en zwart.”
Het is een Wielewaal. “Een zangvogel, verwijzen naar de evenementen in de stad”, verduidelijkt Persijn.

Samen vertellen ze het verhaal, zoals ze ook samen ontwerpen en ook samen gaan schilderen, geeft hij aan. “Als zelfstandig kunstenaar is het toch lastig. We zijn begonnen met ons collectief omdat we het tof vinden om in de openbare ruimte te werken. En samen sta je toch sterker.”

Het is niet de eerste klus voor de Bredase kunstenaars van Teckel Tekent. Eerder maakten ze in Tilburg de Wijngieter. Maar ook in Oss, en binnenkort bij een groot distributiebedrijf in Breda, tekent het collectief.

Nu is het tijd voor het afdakje. Trapje op, kwast en verf in de hand en schoonmaakdoekje voor de druipers binnen handbereik. Nog een paar dagen schilderen en dan zijn de vogels niet alleen geel, maar ook zwart.

En kan de NAC-Wielewaal zijn lied laten horen, verscholen tussen de bomen vanaf het beheerdershuisje.