Logo bredavandaag.nl

Chassé Cinema organiseert een Jaques Tati marathon

  Cultuur

Fans van het werk van Jaques Tati opgelet! Vanaf donderdag 15 augustus t/m woensdag 25 september presenteert Chassé Cinema de Tati Tour! De tour is een ode aan de films van de Franse alleskunner Jaques Tati. Hoewel deze regisseur, acteur, schrijver en producent slechts zes films maakte wordt hij gezien als een van de belangrijkste naoorlogse filmtalenten.


Jour de fête wordt gezien als zijn grote doorbraak. Al in 1949 bekritiseerde hij met deze film op cynische wijze de zogenaamde technische vooruitgang. Vier jaar later is Tati helemaal ontketend. In Les Vacances de Monsieur Hulot introduceert hij voor het eerst zijn alter ego: Monsieur Hulot. Dit personage zou uitgroeien tot een vaste verschijning in zijn werk.

In 1958 volgt Tati’s eerste kleurenfilm, Mon oncle, waarmee hij een Oscar voor de beste buitenlandse film wint. Hierna volgen nog de films: Tativille en Playtime, waarvoor Tati een volledige studio liet bouwen. Daarna volgde nog twee
films: het in Nederland opgenomen Trafic en Parade. Enige jaren voor zijn overlijden krijgt Tati een César voor zijn volledige oeuvre. Vooral zijn inventieve gebruik van geluid en visuele details wordt geroemd.

Elke week zal er een van de zes digitaal gerestaureerde Tati-films worden getoond in het Chassé. De eerste week wordt de kijker hierbij ook nog getrakteerd op een lezing over Tati door filmkenner Jan Salden. Kaarten voor de films zijn vanaf maandag 15 juli te reserveren bij Cinema via www.chasse.nl/cinema of bij het bespreekbureau van het Chassé Theater op (076) 530 31 32.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief