Logo bredavandaag.nl

Culturele Hoofdstad 2018: Strijd in volle gang

  Cultuur

BREDA - Op de kantoren in Leeuwarden, Maastricht en Eindhoven gaat het er verhit aan toe. In september wordt bekend gemaakt welke stad er vandoor gaat met de felbegeerde titel ‘Culturele hoofdstad van Europa 2018’. De stad die de winst in de wacht sleept kan rekenen op een culturele, sociale en economische boost. Iets waar alle drie de steden wel raad mee weten.


Door Henriëtte van der Meer
Eindhoven heeft besloten om niet alleen zichzelf te promoten als culturele hoofdstad, maar ook vier andere Brabantse steden te betrekken in de strijd. Helmond, Den Bosch, Tilburg en Breda vormen Eindhovens bondgenoten op weg naar de winst. Centraal in de campagne van het Brabantse vijftal staan punten als innovatie, design en creativiteit. Eindhoven hoopt met de winst op economische groei en meer internationale bekendheid voor de stad en Brabant als provincie.

Onze zuidelijke buren leggen vooral de nadruk op het Europese karakter van Maastricht en de provincie Limburg als geheel. De evenementen en festivals blijven dan ook niet per se in Limburg of Nederland hangen, maar gaan net zo makkelijk over de grens. Stichting Maastricht Culturele Hoofdstad noemt als voorbeeld de buurtkleurdagen. “Deze bleken in Maastricht zo succesvol dat ze ook elders in de Euroregio zijn georganiseerd”, aldus de woordvoerder.

Leeuwarden gooit het over een heel andere boeg en benadrukt vooral de urgentie voor de stad en de provincie Friesland als geheel: Leeuwarden heeft recht op de titel, omdat ze de winst goed kan gebruiken. De verhoogde werkeloosheid en armoede worden als belangrijkste problemen in de provincie genoemd. Leeuwarden hoopt hier met de titel meer aandacht voor te krijgen. Wat de link tussen Leeuwarden en Europa precies is, blijft nog onduidelijk, maar de woordvoerder van Stichting Leeuwarden Culturele Hoofdstad verzekert ons we een fantastisch bidbook mogen verwachten.

Of Breda daadwerkelijk zal profiteren als bondgenoot van Eindhoven zal nog moeten blijken. Zeker is in ieder geval dat de drie genomineerde steden alles op alles zullen zetten om zichzelf en hun regio goed voor de dag te laten komen voordat de jury in september een keuze maakt.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief