Logo bredavandaag.nl
Het Stiltefestival gaf zaterdagavond een kijkje in de keuken. Over hoe een dans tot stand komt. foto Wijnand Nijs
Het Stiltefestival gaf zaterdagavond een kijkje in de keuken. Over hoe een dans tot stand komt. foto Wijnand Nijs

De Stilte meest bereisde dansgezelschap van Nederland

  Cultuur

CENTRUM - De Stilte heeft in 2012 72 optredens op buitenlandse podia gepresenteerd. Daarmee is het Bredase dansgezelschap het meeste bereisde dansgezelschap van Nederland. Dat was het ook al in de drie voorgaande jaren.


Het Nederlands Dans Theater is de nummer twee. Dat blijkt uit de analyse van het centrum voor internationale samenwerking in de kunsten, Dutch Culture. Jaarlijks publiceert Dutch Culture een analyse van de internationale reikwijdte van Nederlandse kunst en cultuur in het Buitengaats-overzicht. Buitengaats is de database waarin gegevens van Nederlandse culturele activiteiten in het buitenland in alle kunstdisciplines verzameld worden.

Sinds 2009 is De Stilte koploper in de export van de Nederlandse dans. In 2012 was het gezelschap onder andere. te zien in Brazilië, Duitsland, Litouwen Oostenrijk, de Palestijnse gebieden, Rusland, Turkije en België. Op verzoek van koningin Noor van Jordanië zijn in april 2012 schoolvoorstellingen gepresenteerd in het Koning Hussein Theater in Amman.

In 2013 staat de teller inmiddels op 57 voorstellingen. Na een presentatie tijdens de International Performing Arts for Youth in Philadelphia USA volgden in februari en maart voorstellingen in Duitsland, Italië, Oostenrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

Op verzoek van de Nederlandse Ambassade in New Delhi creëerde Jack Timmermans samen met de internationaal opererende Indiase choreograaf Astad Deboo een duet in het kader van de kroning. Dit najaar wordt Bulgarije en Turkije aangedaan.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief