Illusionistenduo Rob en Emiel gefotografeerd en gevolgd door Edwin Wiekens voor de Facebookpagina Passie voor Illusie. foto Edwin Wiekens
Illusionistenduo Rob en Emiel gefotografeerd en gevolgd door Edwin Wiekens voor de Facebookpagina Passie voor Illusie. foto Edwin Wiekens

Bredase fotograaf duikt in wereld van illusie

Cultuur

BELCRUM - Een radiointerview met illusionist Marcel Kalisvaart zette de Bredase fotograaf Edwin Wiekens op het spoor. Bezig aan een serie over ZZp’ers dook hij in de wereld van illusionisten. Na vijftien maanden is daar over een paar weken het resultaat in de vorm van een boek: Passie voor Illusie.

Wiekens praat bevlogen over het project dat hem meer dan een jaar in zijn greep hield. “Het is natuurlijk ook een boek over mijn passie voor fotografie”, zegt hij. Terug naar het radiointerview. “Daarna ben ik me in deze wereld gaan verdiepen en kwam ik tot de conclusie dat er een verhaal in zit dat nog nooit eerder verteld is. Dat is niet het verhaal van de illusie, maar juist alles erom heen.”

Wiekens ging op zoek naar illusionisten. Uiteindelijk vond hij zeven artiesten die hij volgde. “Een mix van beginners en professionals. Met hen ben ik ieder zo’n drie dagen op pad geweest.”

Rode draad
Het resultaat is een boek van 104 pagina’s full colour. Al bladerend door de digitale versie van het boek wordt het beeld duidelijk. Natuurlijk zie je de artiesten in vol ornaat, maar de nadruk ligt op de werkelijkheid erom heen. En dat is in veel gevallen bepaald geen illusie. “De rode draad is in elk geval de familie”, zo ontdekte Wiekens. “Vader, moeder, broer of zus. De steun van de familie is bij elk aanwezig. De artiesten staan ook zelf te schroeven, bouwen zelf alles op.”

Naast uitgebreide fotoreportages heeft Wiekens voor elke artiest ook een verhaal in tekst. Daar begint elke reportage mee. “Een pagina waarin de artiesten in blokjes geciteerd zijn. Het voegt op die manier echt wat toe”, aldus de fotograaf. De teksten schreef hij niet zelf. “Ik heb Edine Wijnands, journalist voor BN DeStem daarvoor gevraagd.”

Het boek is een grote reportage, uitgebreider dan het werk dat hij voor opdrachtgevers als BN DeStem kon doen. Een reportage die er volgens hem eigenlijk al lang zat aan te komen.”En nu komt het er uit. Dit is eigenlijk waarvoor ik fotograaf ben geworden: het vertellen van een beeldverhaal. Het is geen zware kost, maar een verhaal over passie.”

Creatief
Het is ook een manier om zijn professionele werkveld te vergroten. “Ik merkte dat mijn opdrachten begonnen terug te lopen. Bij de media, maar ook bij andere opdrachtgevers. Soms omdat ze fuseerden of failliet zijn gegaan.”

Het boek moet dat gat gaan vullen. “Al is nog helemaal niet gezegd dat het een succes wordt, er zit zeker wel een commerciële gedachte achter. Een boek maken is kostbaar. Een serie passie voor? Dat zou zeker kunnen, maar dat is nog niet meteen het plan. Ik ga wel met dit boek op pad, presentaties geven bij bedrijven over wat je met werken met passie kunt bereiken. ”

Voorbeeld
Duo Rob & Emiel opende wat dat betreft hem de ogen. “Als je ziet hoe zij met hun vak omgaan en hoe ze theater combineren met bedrijfspresentaties, dan is dat zeker een voorbeeld.”

Nu is het nog even wachten tot het eerste exemplaar van de drukker komt. “De grote truc is dan te zorgen dat het blijft lopen. Er zit ook geen einddatum aan het project.” Wanneer is hij tevreden? “Ik heb verschillende stadia van tevredenheid. Ten eerste ben ik tevreden dat ik de juiste mensen heb gevonden die mee wilden werken aan het boek. Daarnaast ben ik tevreden over de samenstelling van het boek. Over het eindproduct ben ik sowieso tevreden.”

Meer info
Meer over het boek op staat op de Facebookpagina Passie voor Illusie. Daar kan het €19,50 kostende boek ook besteld worden. Wie meer wil weten over het boek en het project: Wiekens vertelt zaterdag in Spijkers met Koppen op radio 2 zijn verhaal. Of mailen met info[@]photed.com