Logo bredavandaag.nl
Huize Merula, het klooster aan de Nieuwstraat en de Fatimakerk: Open monumentendag 2013. foto Jorgen Janssens
Huize Merula, het klooster aan de Nieuwstraat en de Fatimakerk: Open monumentendag 2013. foto Jorgen Janssens

Monumentendag is ook: binnen gluren bij de buren

  Cultuur

BREDA - Het zijn van die panden waar je normaal gesproken niet binnenkomt, of waarvan je niet verwacht dat het interieur je zo zou verrassen. Dat zijn de pareltjes die je tijdens de Open Monumentendag kunt bezoeken.


Zaterdag waren ze er weer, naast alle andere activiteiten en de ‘standaard’ locaties die je verwacht op zo’n dag. Huize Merula is zo’n parel. Een vrijstaand herenhuis dat in 1906 ontworpen werd door architect Van Nieuwkerken. Het interieur heeft voor een zeer groot deel de oorspronkelijke indeling en detaillering behouden waardoor Huize Merula tot de mooiste interieurs in Breda behoort. Dus zie je rijk versierde lambrisering, met goudachtige randjes, indrukwekkende houten plafondpartijen, een visgraatparket en indrukwekkende kroonluchters. Je komt ogen te kort bij het houtsnijwerk. Gezichten, krullen. Het kan niet op in het pand waar sinds 1949 de Fa. J.G. Joosen en Zoon, traiteurs, zijn gevestigd.

Anders is de Fatima kerk. Ook daar klassieke elementen, maar dan gekoppeld aan moderne aanpassingen die het werken in een gebouw als dit mogelijk maken. Nieuwe trappen, nieuwe vloeren en extra verdiepingen. In feite is er een gebouw in een gebouw gebouwd.

Dat laatste staat ook de Nieuwstraat te wachten. De monumentale herenhuizen werden vorige eeuw verbouwd tot kloostercomplex en wachten nu een nieuwe bestemming. Nadat de karakteristieke elementen en monumentale onderdelen zijn gered moet het complex dat jaren lang leegstond een vijfsterrenhotel herbergen, inclusief Grand Café aan de zijde van de kerk een de Nieuweweg.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief