foto Freek de Swart
foto Freek de Swart

9 straatjes laat ambachtelijke kant Breda zien

Cultuur

BREDA - Een rondleiding krijgen van Barbara Putters van Stichting Cultuur Behoud Breda door de straatjes van Nassausstad is een beleving op zich. De stadsgids praat snel, veel en met een enthousiasme waar een Engelse Boxer nog vrolijk van zou worden. Haar nieuwste project Hip Ambacht, de 9 straatjes van Breda is nu genomineerd voor de Brabantse erfgoed prijs. We liepen een blokje mee.

De tour start in het miniaturen-en poppenhuismuseum bij de maquette van het Turfschip van Breda. Het Nederlandse paard van Troje betekende het begin van het einde van de Spaanse overheersing over ons land. De maker, Paul Lindhout, is hard op weg om elk historisch gebouw uit Breda in het klein na te maken.

Naast het schip is er bijvoorbeeld ook de koepelgevangenis en de laatste Bredase tram op kleine schaal te bewonderen. Hierbij bijgestaan door historici om te zorgen dat elk detail zoveel mogelijk klopt. Volgens Barbara helpen de maquettes enorm bij het warm maken van mensen voor de geschiedenis van de stad.

Putters hoopt met haar nieuwe stadsrondleiding vooral mensen te laten proeven van de ambachtscultuur die Breda rijk is. De tocht gaat langs de Waalse kerk. Volgens de stadsgids een goed voorbeeld van Bredaas ambachtelijk verleden. Doordat Johanna van Polanen de kerk liet bouwen was er veel behoefte aan goede ambachtslieden in de stad. Die trokken op hun beurt weer andere vakmensen aan.

De tocht zet zich voort richting de Vlaszak waar het kleurige poppentheater van Irene Laros is gevestigd. Hier maakt de zij niet alleen poppen, maar heeft ze ook een klein theatertje waar ze voorstellingen houdt. Haar poppen beelden vaak letterlijk het figuurlijke uit. Zoals een vis op het droge met voetjes. Verder geeft ze ook voorstellingen op locatie.

Helaas moet Laros binnenkort weer verhuizen. Ze zou boven alles graag een vaste plek hebben waar ze haar theatertje kan vestigen. Ze is hierover in gesprek met de gemeente, maar vooralsnog zonder veel succes. Iets dat Putters eeuwig zonde vindt: "Mensen moeten niet alleen komen, maar ook een reden hebben om terug te komen."

Na de fantasiewereld van de poppen is het tijd voor wat eten. Bij Splendente kan je terecht voor ambachtelijke pasta’s, sexy salades en hartige taarten. Het is een knus plekje waar je zo de keuken inkijkt. De kunstwerken aan de muur zijn, voor de juiste prijs, overigens ook te koop.

Van ambachtelijk eten naar ambachtelijk kleden. Bij wie de behoefte leeft aan een jurk die niemand anders heeft moet eens gaan kijken bij L' Ago B. Olga Buise probeert kleding te maken die magisch en grensverleggend is. Het leven is volgens haar een spel en dat moet je terug zien in haar designs.

Het zijn zeker opvallende verschijningen. Jurken met halve kragen, schaakboordmotieven overgaan in een split. Ze gebruikt dure stoffen omdat de balans tussen arbeidsuren en materiaal in balans moet zijn. Een gemiddelde jurk duurt dan ook 4 maanden om te maken. Hierbij om de zoveel tijd een pasmoment ingebouwd om de wensen van de klant zoveel mogelijk naar voren te laten komen.

De laatste halte zijn de lasersnijders van CUT. Een planoloog en een architect besloten een jaar geleden dat het tijd was om iets nieuws te proberen. Via het idee om iets met een 3D-printer te doen kwamen ze terecht bij het ambacht van lasersnijden. Ze maken zelf producten, maar zijn ook in te huren als snijders voor de creatieve sector. Het meest bekend zijn ze van de houten telefoonhoesjes, maar ze maken ook notieboekjes met lasergesneden kaft.

Volgende week deel II