Breda Nassaustad op een regenachtige Tweede Pinksterdag. foto Janet Olde Wolbers
Breda Nassaustad op een regenachtige Tweede Pinksterdag. foto Janet Olde Wolbers

Nassaustad-lezing over rijkdom Nassau’s

  Cultuur

CENTRUM - Zoals bekend kent Breda een rijke geschiedenis. Daarover gaat de Nassaustad-najaarslezing, die op 3 december in de Grote Kerk wordt verzorgd door Rinus Boidin. De titel van de lezing is: ‘De rijkdom van de Bredase Nassaus, een samenspel van politiek, huwelijk en slim koopmanschap.’


De lezing gaat over het ontstaan en ontwikkelen van West-Brabant. Afhankelijk van het perspectief waarmee naar de omgeving gekeken wordt, kunnen deze antwoorden veranderen. Een belangrijk punt in de lezing is de Nassau-familie.

Er wordt verteld hoe de Nassau’s hun kapitaal vergaarden, hoe ze legers konden opzetten, de regio konden exploiteren en hun landbouwgrond gebruikten. De trouwlust van de familie komt daar ook in terug, omdat dat een goede manier was om hun macht uit te breiden.

Turf en zeep komen voorbij, net als de handel in zout en bier, en alle andere producten waardoor Breda een belangrijke stad in de regio werd.

De lezing vindt plaats in de Grote Kerk van Breda op 3 december 2013, aanvang 20.00 uur. De entree is € 6,50 inclusief een consumptie in de pauze. Vrienden van de Grote Kerk betalen € 5,50. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de balie van de Grote kerk en bij het VVV Breda.