Logo bredavandaag.nl
Bluesmuzikant Jan de Bruin uit Zundert. 14 november presenteert hij zijn CD The Long Way Home in Mezz.
Bluesmuzikant Jan de Bruin uit Zundert. 14 november presenteert hij zijn CD The Long Way Home in Mezz.

Chaos werkt nu in voordeel van Jan de Bruijn

  Cultuur

BREDA/ZUNDERT - Jan de Bruijn presenteert deze donderdag zijn cd The Long Way Home in Mezz. Die cd was al uit. “We hebben nog geen feest gehad. Dat is eigenlijk de belangrijkste reden”, vertelt De Bruijn. Een betere reden kun je eigenlijk niet hebben.


Praten met De Bruijn, is meegezogen worden in het leven van de rasartiest. Optredens, songs schrijven, maar ook het dagelijks leven. “Ik loop in de supermarkt, maar dat maakt niet uit. Ik vind dat wel wat hebben. Wacht, ik loop even naar een stil hoekje.”

De verhalen ontstaan overal. Ook nu in de supermarkt. “Ik zie dat zo voor me. Een man die met zijn vrouw boodschappen doet en achter haar aan sjokt. Dat je ziet dat hij liever in de kroeg was geweest.”

Inspiratie is overal. Zo ging het ook bij het schrijven van de liedjes voor The Long Way Home. “Daar ben ik een paar jaar mee bezig geweest. Ik schrijf heel veel. Dat sla ik op in mijn computer. Dat zijn ideeën, regels. Soms mist daar nog een zin. Ik combineer dat dan met wat er op mijn eigen harde schijf staat, in mijn hoofd. Het is een kwestie van destilleren. Dat is dan in een half jaar gebeurd.”

Een aparte manier van werken noemt hij het zelf. “Ik ben chaotisch, maar nu gebruik ik het in mijn voordeel. Ik laat die flarden die ik opschrijf samenkomen. Dat ik dat nu kan, dat is het voordeel van ouder worden. Ik ben zoals ik ben, dat kun je toch niet veranderen.”

Hoe typeert hij de songs op The Long Way Home? “Het zijn verhalen. Licht autobiografisch, in de jij vorm. Dat is het veiligst voor me, dat vind ik makkelijker. Heb ik wat meer afstand. Het is wat ik zie gebeuren in de wereld om me heen, die ik zelf meemaak.”

“Of het blues is? Dat laat ik aan de mensen over. Ik hoef het niet zo nodig in een hokje te stoppen. De bluespolitie zou me niet in de topdrie plaatsen. Het schurkt tegen folk aan, tegen country en jazz.”

Het is een album waarover hij meer dan tevreden is. Zoals hij nu helemaal op zijn plek is als muzikant. “Ik woon in een klein flatje, met negen gitaren, een piano en een recordertje. Daar ben ik helemaal gelukkig. Elke dag speel ik vijf of zes uur gitaar. Van alles. Niet dat ik dat ‘s avonds op het podium speel, maar dan zit ik dan alsof ik in een Porsche rijd en nog tweehonderd pk over heb. Heel comfortabel.”

Zo hoopt hij zich in Mezz ook te voelen. “ Als mijn soundje goed is, zit ik helemaal gelukkig te wezen.” De Bruijn heeft een vijfkoppige band samengesteld, met voor de laatste drie nummers nog een extra verrassingsbandlid. “Het wordt een leuk feestje. De repetities waren in elk geval al heel gezellig. Iedereen heeft er zin in.”

En na het feest? “Ik hoop dat het een tour oplevert, dat de promotors die komen overtuigd raken.”
Presentatie The Long Way Home van Jan De Bruijn, donderdag 14 november Mezz Breda.
Aanvang 20.30 uur, zaal open 20.00 uur.
De CD is vanaf vandaag ook te koop via iTunes.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief