‘Van Goghs’ onder de hamer in Heuvel

  Cultuur

HEUVEL - ‘Van Gogh-schilderijen’ van leerlingen van het Kompas worden vrijdag geveild. De opbrengst gaat naar de Stichting Kleurrijk Leven.


De leerlingen maakten de schilderijen als onderdeel van een schoolproject tussen 21 oktober en 6 december over Van Gogh. Op 6 en 7 november schilderden de leerlingen een Van Gogh onder leiding van een echte kunstenaar, Peter Peters. Op vrijdag 13 december worden de schilderijen bij opbod verkocht tijdens een veiling.

Kompas is een school voor vmbo en leerwegondersteuning. De leerlingen hebben 32 lessen de tijd gehad om zich via gerichte opdrachten te verdiepen in een van Nederlands bekendste schilders. Zijn schilderstijl en techniek hebben de leerlingen leren plaatsen in de periode waarin Vincent van Gogh leefde. Niet alleen het technisch aspect kwam aan bod. Ook het persoonlijk leven van Vincent van Gogh en zijn invloed op de schilderkunst zijn behandeld.

“De schilderijen van Van Gogh zijn uitvoerig in de klas besproken om de leerlingen te laten zien dat de gebruikte kleurschakeringen samenhangen met zijn verschillende levensfasen”, aldus de school.” Zo hebben de leerlingen een depressieve periode leren verklaren aan de hand van de kleuren binnen zijn composities.”

De leerlingen weten nu ook inmiddels hoe een echte Van Gogh eruit ziet. Ze zijn op excursie geweest naar het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam.

De schilderijen zijn nog te zien tot en met 13 december in het Huis van de Heuvel aan het Mgr. Nolensplein 1.