Barman Ad Baelemans figureert als soldaat in de nieuwe film Patria.
Barman Ad Baelemans figureert als soldaat in de nieuwe film Patria.

Bredase barman Baelemans figureert in oorlogsfilm

  Cultuur

BREDA - Eigenlijk is het puur toeval dat Ad Baelemans in de nieuwe film Patria terecht is gekomen. Als figurant, maar toch. “Een van mijn gasten vertelde erover, toen heb ik me ook aangemeld.”


Dus stond de uitbater van de Catch 22 en de Huiskamer afgelopen zaterdag met een baard van drie weken en geheel in kledij ergens in de buurt van Den Bosch. Of lag. “Want in een scene speel ik een lijk”, zo vertelt Baelemans lachend. En dat valt nog niet mee. “Want je moet ook niet te moeilijk gaan liggen, want na twaalf takes krijg je dan serieus kramp.”

De film vertelt het waargebeurde verhaal over een Nederlands-Indische jongen, Arthur Knaap, die vrijwillig in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog vocht. Knaap schreef brieven naar huis vanuit de loopgraaf. “Brieven vol met zijn emoties, verhalen van de strijd en de tijdgeest. Deze brieven zijn omgeschreven tot een filmhuis-scenario”, zo meldt filmmaker Klaas van Eijkeren uit Den Bosch.

Knaap was een jongeman die dacht dat de oorlog avontuurlijk zou zijn. Hij was verliefd op Parijs en op zijn Franse vriendin, was een echt familiedier en vond het zijn plicht om te vechten voor zijn geliefde Frankrijk en meldde zich aan voor het vreemdelingenlegioen.

De figurantenrol voor Baelemans was dan toeval, helemaal nieuw was het niet voor hem. “Vorig jaar zijn we al met een stel naar Ieper geweest en ik ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis.”

Het figureren, in dit geval als Duitse soldaat, vond hij een mooie ervaring. “Het lijkt heel simpel, maar als je ziet hoe ze met beeld en geluid omgaan, dan zie je hoe de film zich ontwikkelt. Het is een goed georganiseerd circus, op alle details wordt gelet, zelfs op je ondergoed. Je kunt natuurlijk niet hebben dat een Björn Borg logo boven je legerbroek uitsteekt als je bukt.”

Hoe groot is de kans dat we Baelemans straks herkennen? “In de scene waarin ik lijk speel, ligt er een helm over mijn hoofd, maar in de tweede scene ben ik actief in een gevecht. Dan ben ik wel in beeld.”

Meer over de film op de website van Patria. De film moet in het najaar in de bioscoop te zien zijn. Dan is het ook honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief