Logo bredavandaag.nl
Carrousel des Moutons van D'Irque & Fien tijdens het Stiltefestival 2013. foto Raymond Tillieu
Carrousel des Moutons van D'Irque & Fien tijdens het Stiltefestival 2013. foto Raymond Tillieu

70-duizend bezoekers jeugddansgezelschap de Stilte

  Cultuur

BREDA - Het Bredaas jeugddansgezelschap de Stilte heeft in 2013 een recordaantal bezoekers gehad bij de voorstellingen, namelijk 70.000. Het jaar ervoor zagen zo’n 55-duizend mensen dansers van De Stilte in actie.


De Stilte gaf in 2013 210 theatervoorstellingen en 500 voorstellingen op scholen. Vrijwel altijd gaan die gepaard met workshops. 2013 was daarmee een recordjaar qua bezoekers voor de Stilte. Het bezoekersrecord is ook mede te danken aan het Internationaal Stilte Festival dat in juni werd georganiseerd.

“Veel inwoners van Breda kennen de Stilte omdat hun kind naar een schoolvoorstelling is geweest, van het Internationaal Stiltefestival of omdat ze zelf danslessen volgen aan de Markendaalseweg,” vertelt artistiek leider Jack Timmermans. “Maar wat ze vaak niet weten is dat wij voorstellingen dansen over de hele wereld. In maart zijn we bijvoorbeeld te gast op jeugdtheaterfestivals in Egypte en Turkije. De Stilte is een ambassadeur van het Nederlandse jeugdtheater in het buitenland.”

2013 was een extreem jaar. “Een tropenjaar”, aldus zakelijk leider Jan Baanstra. “We hebben onder meer geparticipeerd in een voorstelling van Holland Opera, dat waren twaalf uitverkochte voorstellingen van ieder 750 bezoekers.” De Stilte zag het aantal binnenschoolse activiteiten toenemen van 400 naar 750. “Vooral in Breda zijn die activiteiten gestegen”, aldus Baanstra.

De extra bezoekers en voorstellingen zorgden ook voor een extra omzet. Afgelopen jaar draaide het gezelschap met een begroting van 1,4 miljoen euro, waarvan meer dan 7 ton afkomstig uit privaat geld. “Dat doet niemand ons na.” Ondanks de gestegen omzet, moet de Stilte toch vaak nee verkopen. “We hebben uiteindelijk te weinig structurele inkomsten om meer dansers aan te nemen”, aldus Baanstra. “We zijn constant aan het werven voor projecten. Dat gaat ons goed af, maar is onvoldoende basis voor het aannemen van meer dansers.”

Ook in 2014 staan er volop activiteiten op het programma voor De Stilte. “We bestaan later dit jaar twintig jaar en in april hebben we samen met vier andere gezelschappen de Theaterklasse-uitjes. Daarmee gaan we op tournee langs Breda, Sittard, Nijmegen en Amersfoort en geven we 70 voorstellingen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief