Logo bredavandaag.nl
foto Ilse Wolf
foto Ilse Wolf

Vijf weken tussen 20 inwoners op een eiland

  Cultuur

BREDA – Vijf weken lang in isolement tussen de monniken en verder niets dan de natuur. Ilse Wolf uit Breda vertrekt 19 maart naar Caldey Island, een klein eiland voor de kust van Tenby Wales. De 22-jarige studente fotografie van het St. Joost maakt voor haar afstudeerproject een documentaire over het eiland en zijn inwoners.


Het eiland is twee kilometer breed en heeft ongeveer 20 inwoners waarvan 12 monniken. Ilse verblijft bij één van de inwoners die in de vuurtoren woont en heeft alleen contact met het thuisfront via e-mail.

Ze ziet er wel tegen op om vijf weken lang in isolement te leven. “Ik heb die vijf weken nodig. Het is voor mij nog een raadsel wat mij te wachten staat, maar dat maakt het interessant. Het isolement spreekt mij aan omdat ik als kind tussen de volwassenen ben opgegroeid. Ik was daardoor veel op mezelf aangewezen. Het gaat mij om het feit dat iedereen tegenwoordig verslaafd is aan de telefoon en het internet. Ik wil terug naar de basis en een eye-opener zijn voor jongeren.”

Een artikel over het eiland fascineerde haar zo dat ze besloot om afgelopen januari voor zes dagen naar Caldey te gaan. Het begon voor haar als een persoonlijk project, maar nu gaat ze haar afstudeerproject eraan wijden. “De grote uitdaging voor mij is de duur van mijn reis. De eerste keer dat ik naar Caldey vertrok was dit maar voor korte tijd. Nu zal ik in vijf weken tijd proberen om een echte eilander te worden”, vertelt de student.

Op het eiland bestaat volgens de fotografe geen prestatiedruk , ook is het contact tussen de bewoners authentiek. “In de grote steden leven mensen in een bubbel van altijd maar moeten presteren. Op Caldey is hier geen sprake van. Ik ben tijdens mijn vorige verblijf vrienden geworden met een hele grote man die niets moest hebben van mijn camera. Elke dag maakte ik een praatje met hem totdat hij mij uitnodigde om een drankje te gaan drinken. Uiteindelijk heb ik hem toch op de foto gekregen.”

Van de documentaire gaat Ilse samen met een grafisch vormgever een boek produceren. “Ik wil een verhaal vertellen met foto’s en laten zien wat er op het eiland gebeurt. Het boek moet de mensen in beeld brengen. Voor mijn afstuderen in juni wil ik het eerste exemplaar gedrukt hebben en kunnen presenteren.”

Om te zorgen dat het boek er ook daadwerkelijk komt, is ze druk bezig met het verkrijgen van donaties voor de productiekosten. Over iets minder dan twee weken vertrekt Ilse, tot die tijd hoopt ze nog een bedrag op te halen.

Bekijk de website van Ilse voor meer werk of volg haar project.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief