Hennepbord. foto Erik Eggens
Hennepbord. foto Erik Eggens

Hypotheekfraude bij hennepteelt aangepakt

  Cultuur

BREDA - Hypotheekfraude en hennepteelt in koopwoningen blijken vaak hand in hand te gaan. In de regio Zeeland-West-Brabant hebben de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH), de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een gezamenlijk convenant gesloten.


In het convenant is afgesproken dat de politie bij het ruimen van een wietplantage in een koopwoning ten alle tijden ook de SFH informeert.

In 2013 vonden in de regio Zeeland-West-Brabant ruim 600 hennepruimingen plaats. Hiervan waren er 88 in Breda. In 45% van de gevallen ging het om koopwoningen. Volgens regionaal politiechef Hans Vissers worden steeds vaker kwekerijen aangetroffen in koopwoningen. "Waarschijnlijk komt dit door de strenge controle op wietteelt in huurpanden", aldus Vissers.

Uit onderzoek van de SFH blijkt in de praktijk regelmatig dat in die woningen waar een hennepkwekerij wordt opgerold, er ook sprake is van hypotheekfraude. Die fraude bestaat er vaak uit dat er bij de aanvraag gesjoemeld is met werkgeversverklaringen, jaaropgaven en loonstroken. Na constatering van hypotheekfraude, vindt vaak gedwongen verkoop van de woning plaats. Dit veroorzaakt volgens het SFH jaarlijks voor tientallen miljoenen euro's aan schade.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief