Logo bredavandaag.nl

Routes of Liberation geeft WOII een menselijk gezicht

  Cultuur

BREDA - De internationale reizende tentoonstelling Routes of Liberation, European Legacies of the Second World War is sinds kort te zien in het Breda’s Museum. Tijdens de expositie wordt de bevrijding van Europa bekeken vanuit het perspectief van verschillende landen en mensen.


Wethouder Selçuk Akinci opende de tentoonstelling afgelopen donderdag samen met veteraan Roman Figiel, één van de bevrijders van Breda, en Generaal-Majoor Vleugels. “Dit is een betekenisvolle tentoonstelling voor alle Bredanaars, andere belangstellenden en voor de Poolse bevrijders en hun familieleden”, aldus Akinci bij de opening.

De expositie volgt de weg die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog aflegden om Europa te bevrijden. Tijdens de tentoonstelling staan zestien persoonlijke verhalen centraal. Zo is er het verhaal van Willem Hupkes, destijds hoofd van de Nederlandse Spoorwegen. Ook is er aandacht voor het werk van Mary Verrier, verpleegster van oorlogsgewonden. Verder wordt er stilgestaan bij Stanislaw Maczek, de Poolse generaal die met zijn pantserdivisie Breda bevrijdde van de Duitse bezetters.

Het Breda’s Museum heeft de internationale expositie aangevuld met delen van een eerdere expositie over de Bredase bevrijding. Een opvallend verschijning is de Rundfunk Libération Wolno, een interactieve zendmast. Bezoekers kunnen hier zelf hun visie geven over de Tweede Wereldoorlog en de definitie van vrijheid. Deze berichten zullen worden gedeeld op YouTube.

De expositie van Routes of Liberation, European Legacies of the Second World War is te zien van 4 juli tot 20 augustus in het Breda's Museum.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief