Stek krijgt steeds meer vorm.
Stek krijgt steeds meer vorm. Pepijn Nagtzaam

Steeds meer ondernemers vinden plek op Stek

Cultuur

BELCRUM -  Het is een dorp voor tijdelijke creatieve initiatieven. Een verzamelplaats. Een flexibel model. Hoe Stek op het Haveneiland precies genoemd moet worden is niet duidelijk. Het ‘dorp’ moet zich vanzelf gaan ontwikkelen, vertelt Tim van den Burg van Braak.

Een half jaar geleden lanceerden Braak en Clib gezamenlijk het plan voor dit oord voor semi-permanente kantoren. De initiatiefnemers zagen de belangstellenden druppelsgewijs een stekje vinden. Op dit moment zijn er acht gebruikers op Stek. Daar komen er op de korte termijn sowieso twee bij, weet Van den Burg.

Hoe groot Stek uiteindelijk gaat worden, dat weet Van den Burg niet. “Het is een vrij flexibel model. Als er gebruikers komen die veel plek innemen, dan is het sneller vol. Maar er kunnen er sowieso nog dertig tot vijftig bij.”

Stek krijgt tien jaar de ruimte op het schiereiland van de Belcrum. Er is ruimte om de initiatieven huisvesting te bieden. Dat kan een kantoor zijn, maar ook een winkel. En dat kan in een portacabin, maar ook in een zeecontainer, oude boot of bus. Noem het maar op.

Er is veel vrijheid op het Haveneiland, maar er zijn ook voorwaarden. “Je moet wel iets betekenen voor de rest van Stek, of het Haveneiland. Het idee is dat de verschillende gebruikers samenwerken en elkaar versterken.” Om op Stek te vestigen moet je dan ook pitchen bij ViaBreda, Clib en Braak.

“Na die pitch gaan we dan overleggen”, vertelt Van den Burg. “Dan kijken we of de pitcher goed in het concept past en of we elkaar voldoende kunnen bieden. Dan wordt ook de huurprijs vastgesteld: hoe meer je doet voor Stek en het Haveneiland, hoe minder huur er betaald wordt. Het heeft er ook nog mee te maken of je zelf accommodatie meeneemt of niet.”