De zondagmiddag van Breda Barst 2013. foto Odyllia Dolné
De zondagmiddag van Breda Barst 2013. foto Odyllia Dolné

'We zijn helemaal klaar voor Breda Barst'

Cultuur

BREDA - Dotan, Jett Rebel en Therapy?. Vijf podia in een vol Park Valkenberg. En komend weekend vooral veel zon, hoopt voorzitter Jurgen Blommaert. Breda Barst is er klaar voor.

“Helemaal”, volgens Blommaert. “Alles wat geregeld moest worden is geregeld. Natuurlijk, je bent nog aan het finetunen maar dat is peanuts. Het gaat eigenlijk vrij vlotjes.”

'Hopen op goed weer'
Nu is het dus hopen op goed weer. “Voor ons als openluchtfestival is dat absoluut het belangrijkst. Ik hoor her en der al dat men blij is met de line-up, dus dan wordt het weer de belangrijkste factor. Onze horecaomzet zorgt voor het grootste gedeelte van de omzet.” Bij mooi weer wordt er namelijk meer gedronken én is er simpelweg meer volk op de been.

“Als het twee dagen alleen maar regent, dan hebben we een probleem”, stelt Blommaert. Maar hij is er nuchter onder. “Ik ga niet eens naar de voorspellingen kijken. Ik zie wel wat er gaat gebeuren. Goed weer genereert omzet, waardoor het festival betaalbaar en organiseerbaar is.”

Een betaald festival weet van tevoren al dat het inkomsten gaat krijgen. “Maar met Breda Barst willen we het festival gratis en toegankelijk houden, zoals het al jaren is. Mocht dat echt niet lukken, dan gaan we verder kijken.”

Crowdfunding
Om het park weer schoon te krijgen na het festival heeft Breda Barst dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van crowdfunding. Vierduizend euro werd opgehaald via Sproutfund. “Dat is prima gelukt en daar zijn we blij mee. Er is erg veel aandacht voor geweest in de pers. Het kwam soms over alsof Breda Barst anders niet door had kunnen gaan, maar dat was gelukkig nooit het geval.”

“We wilden buiten de gemeente en het bedrijfsleven een andere manier van sponsoring zoeken”, legt Blommaert uit waarom er voor crowdfunding gekozen is. “En dat lukte door het publiek te betrekken. Of we het volgend jaar weer doen weet ik niet, daar gaan we na het festival wel over evalueren.”

Tips
Of de voorzitter tips heeft? "We hebben dus een aantal namen die nu echt heel populair is. Jett Rebel, Dotan, daar kijken mensen echt naar uit. Zelf ben ik vooral ook benieuwd naar A.C. Groce. Dat is een singer-songwriter met soul en jazz. Ik hoop dat hij de mensen over gaat halen om naar zijn muziek te luisteren."

Breda Barst
Zaterdag van 14.00 tot 00.00, zondag van 15.00 tot 23.00 uur. Op de site van Breda Barst het volledige schema.