Logo bredavandaag.nl
Zaterdag en zondag landt het traditionele stripfestival weer in Breda foto Patricia Rompa
Zaterdag en zondag landt het traditionele stripfestival weer in Breda foto Patricia Rompa

Stripdromen worden werkelijkheid tijdens het Stripfestival in Breda

  Cultuur

BREDA - Duizend bommen en granaten! In het Chassé Theater moet je dit weekend zijn. Daar is namelijk voor de zevende keer het Stripfestival. Of zoals organisator Rob van Bavel het liefkozend noemt: de grootste stripbeurs van heel de Benelux.


Het zijn natuurlijk een beetje rare jongens die stripmakers. En gelukkig maar, want de wereld is al normaal genoeg. Volgens Van Bavel wordt het een festival om niet snel te vergeten. “Op elke vierkante meter vind je tekenaars die bezig zijn met het maken van een strip, in totaal meer dan 200. Die sfeer voel je door heel het theater.”

Deze sfeer wordt versterkt door eenzame cowboys ver van huis en superhelden in maillots. Het stripfestival heeft namelijk gratis kaartjes weggeven aan mensen die verkleed naar de beurs komen. Volgens de organisator hebben meer dan 50 mensen zich op die manier aangemeld.

Er is ook gedacht aan de kleinste stripfans. Zo kunnen kinderen zich laten schminken, is er een springkussen en worden er stripquizen gehouden. “Het is een heel brede beurs, voor iedereen is er wel wat te beleven”, aldus Van Bavel.

Zelf heeft Van Bavel als uitgever van de Eppo heel wat beeldverhalen voorbij zien komen. Volgens hem heeft een goede strip iets waardoor je de pagina wel moet omslaan. “Dat kan humor zijn of juist iets huiverigs.” De schoonheid van het medium strip zit volgens Van Bavel ook in de snelheid van het verhaal. “Je kan met een strip een hele speelfilm vertellen in 20 minuten en tegelijkertijd het gevoel hebben dat het verhaal alleen voor jou is gemaakt.”

De Nederlandse stripmarkt richt zich volgens Van Bavel steeds meer op de volwassen markt. Hierbij verwijst hij naar zijn eigen Eppo. “Het twaalfjarige publiek van toen is nog steeds de doelgroep. Dat zie je terug in de content, die heeft nu een meer volwassen toon.”

Het meest kijkt Van Bavel uit naar de uitreiking van de stripbeurs die dit jaar voor het eerst plaatsvindt. Deze prijs van 4000 euro is bedoeld om een positieve bijdrage te leveren aan het Nederlandse beeldverhaal. “In Breda gaan zaterdag stripdromen uitkomen voor een paar mensen.”

Het Stripfestival Breda vindt plaats op 11 en 12 oktober in het Chassé TheaterFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief